Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 25/05/2018
 
ACTUEEL
Toekomstvisie voor 2030

"Al te vaak spreken we nog over patiënten zonder hen erbij te betrekken. Essentieel is dat zorg geïntegreerd verloopt en zowel biomedisch, respectvol als egalitair van aard is. Het omhelst een totale dienstverlening. De hamvraag luidt: gaat het over de mens of over het systeem?"

Vers bloed bij VGSONog dit jaar terugbetaling psychotherapie

MENTALE GEZONDHEID Minister De Block heeft een regeling in de maak die de terugbetaling van psychotherapie eindelijk mogelijk zal maken. De patiënt betaalt 11 euro uit eigen zak en heeft een verwijsbrief nodig van de huisarts (of psychiater).

6.000Dr. Thomas Maselis over huidkanker in Humo.’Menselijke aspect moet blijven primeren’

INTERVIEW “Studenten en jonge artsen zijn een belangrijke sleutel in het doorbreken van nieuwe ideeën, door hen te betrekken zal er geen stagnatie van vooruitgang zijn.” Meet Jens Tijtgat, de nieuwe voorzitter van het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO).

’Ziekenhuizen zijn best zo leeg mogelijk’

VERVOLG COVER “Een zorgwekkend punt is de financiële dynamiek van het zorgsysteem. Momenteel zijn de prikkels pervers. Om geld te verdienen, behandelen ziekenhuizen zoveel mogelijk zieken. Terwijl ziekenhuizen best zo leeg mogelijk zouden zijn.”

Gezondheidszorg in de toekomstTechnische expertise én een luisterend oor

REEKS Maandelijks loopt de redactie van Artsenkrant een dag mee op een ziekenhuisdienst. Deze aflevering: de afdeling nierdialyse in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.

Levenseinde: België is Nederland niet

JUBILEUM Het LevensEinde InformatieForum (LEIF) bestaat 15 jaar en dat werd recent gevierd met een jubileumsymposium in Amsterdam. En al mag de Belgische situatie niet gespiegeld worden aan die van Nederland, toch zijn er heel veel overeenkomsten. Dat bleek onder meer uit de lezing van Steven Pleiter van de Levenseindekliniek Nederland.

Psychisch lijden: open brief countert kritiekAward voor toolkit perinatale mentale gezondheid

PRIJS Eén vrouw op de vijf ontwikkelt mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. Dat heeft kwalijke gevolgen voor moeder en baby. Nochtans worden deze problemen doorgaans laattijdig gedetecteerd.

EDITO
Onbegrijpelijk
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Cellen geïdentificeerd die metastasen vormen

ONCOLOGIE De groep van het laboratorium van prof. Cédric Blanpain (ULB/Erasmusziekenhuis) heeft voor de allereerste keer de verschillende fasen van evolutie van de cellen bij kanker en subpopulaties van tumorcellen geïdentificeerd die ten grondslag liggen aan de vorming van metastasen bij een spinocellulair carcinoom van de huid en twee borstkankers. Dat geeft ons een beter inzicht in kanker en effent de baan voor nieuwe behandelingen.

Wat meeroken doet met een kinderoor

OTITIS Het aantal oorontstekingen verdubbelt bij kinderen die passief jointjes en tabak meeroken. Dat blijkt uit een onderzoek naar de frequentie van tabaksgevoelige aandoeningen als astma, middenoorontsteking en virale luchtweginfecties bij meerokende kinderen.

MEDISCH
Eén zelfdoding per dag bij Amerikaanse artsenGenetisch verband tussen zonneslag en kanker

HUIDKANKER Of je bij blootstelling aan de zon bruin zal worden dan wel zal verbranden, wordt minstens gedeeltelijk bepaald door verschillen in bepaalde loci van het genoom, bevestigt een internationaal onderzoek. Dat onderzoek toont ook aan dat het genetische patrimonium dat een zonneslag in de hand werkt, ook het risico op kanker verhoogt.

CLINICAL UPDATE
Multiple sclerose: enkele zeer praktische vragen

NEUROLOGIE Op grote internationale congressen zoals dat van de American Academy of Neurology worden niet alleen de resultaten van gesofisticeerd fundamenteel onderzoek en klinische studies met experimentele geneesmiddelen gepresenteerd. Ook studies, vaak in postervorm, met wetenschappelijk gevalideerde informatie komen aan bod. Ze geven antwoord op de praktische vragen die patiënten, zoals met multiple sclerose, zich stellen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Nieuwe privacyregels… bent u klaar?

GDPR Vandaag 25 mei is de dag dat de AVG – ook wel GDPR genoemd – van kracht wordt: de nieuwe privacyregels van de EU. Ook voor artsen brengt die nogal wat huiswerk mee. Een risicoanalyse, een verwerkings-register, een privacystatement,… Bent u er al klaar mee?

Postgraduaat Palliatieve Zorg revisited

OPLEIDING Vanaf volgend academiejaar organiseert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen samen met de universiteiten van Leuven, Antwerpen en Gent een nieuwe editie van het Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor artsen. “Het zou tot alle artsen moeten doordringen dat de geneeskunde bestaat uit drie pijlers: preventie, curatie en palliatieve zorg”, zegt dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

Vier modules
PRAKTIJK
De strijd om de zeldzame aardmetalen

AUTO Een e-auto omvat slechts een derde van het aantal onderdelen van een vergelijkbare personenwagen met een conventionele verbrandingsmotor. Toch zijn elektrisch aangedreven auto’s veel duurder dan diesel- of benzinewagens. Dat heeft te maken met de hoge ontwikkelingskosten van het milieuvriendelijke aandrijvingssysteem én van de snel stijgende marktprijzen van de grondstoffen die nodig zijn voor de accu, elektromotor en elektronica van een e-automobiel.

Uw rechten bij alcoholcontrole

JURIDISCH Als u moet stoppen voor een alcoholcontrole hebt u een aantal rechten. Zo kan u vooreerst vragen om een kwartier te mogen wachten om een ademtest (of ademanalyse als men die meteen doet) te ondergaan. Dit is bijvoorbeeld nuttig als u vlak voor de controle nog een alcoholisch drankje nuttigde. Men mag u dit overigens niet weigeren.

Artsenkrant-medewerker wint Nederlandse persprijs

AWARD Journalist Jef Poortmans, freelance medewerker van Artsenkrant, kreeg recent de Citi Journalistic Excellence Award 2018. Die bekroont elk jaar verdienstelijke financiële en economische verslaggeving.

Uw huurder opzeggen voor eigen gebruik
CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Zonder Japan geen Van Gogh

EXPO In een eerste aflevering (AK 2541) kon u al lezen hoe Vincent van Gogh samen met zijn broer Theo als een verlicht zakenman een bloeiende kunsthandel opzette en niet de arme, misbegrepen kunstenaar was zoals de mythe wil. In deze bijdrage willen we u bewijzen dat Van Gogh zijn grote sprong voorwaarts in Arles niet te danken had aan het licht van de Provence, maar wel degelijk aan de Japanse kunst.

Een halve eeuw Neerlands Hoop

CABARET Naar aanleiding van hun 50ste verjaardag verschijnt een gigantische verzamelbox van Neerlands Hoop in Bange Dagen, het legendarische ensemble van Freek De Jonge en Bram Vermeulen.

CULTUUR+
Het leven zoals het is

BOEKEN Wat is ‘leven’ en waarom ziet het er uit zoals we het kennen? Biochemicus Nick Lane formuleert in zijn stoutmoedige boek een antwoord op deze diepe biologische vragen.

Nieuw licht op actuele zaken

Het publieke debat is met de komst van de sociale media ingrijpend veranderd. Meningen twitteren heen en weer terwijl doordachte opinies soms moeilijk te vinden zijn.

Jazzy Brussel

FESTIVAL Het Brussels Jazz Weekend is als een feniks die telkens uit de as herrijst.

Belgen op de vlucht voor WOI

EXPO Over de naar schatting 350.000 landgenoten, die tijdens Wereldoorlog I in Frankrijk belandden, zijn al een heleboel verhalen verteld. Over één aspect van die opvang, het Belgische militair hospitaal in Neuville-sous-Montreuil, loopt in de voormalige kartuizerabdij Notre Dame des Prés een boeiende fototentoonstelling.

AK CLUB
Duotickets ‘Ten tijde van Galenus. Een Griekse dokter in het Romeinse Rijk’Vijf cd-boxen Koningin Elisabethwedstrijd Voice 2018Vijf cd’s Jaroussky: Gluck: Orfeo ed EuridyceVijf cd’s Brad Mehldau Trio: Seymour reads the ConstitutionVijf dvd’s misdaadreeks ‘Four Seasons in Havana’
COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenKanalPatiëntveiligheidRijgeschiktheidMei 68De code van ‘nieuwe’ medische deontologie
OPINIE
‘Spilfiguur naar de letter maar niet naar de geest’Spelregels
ACHTERKRANT
Prijs van de Jonge Huisarts: stem nu!Nog te vaak antibiotica voor banale hoestWelk nut hebben POC-testen in de huisartspraktijk?Een coach in handformaatKwaliteit van zorg voor hartfalen registrerenBariatrische heelkunde vergt levenslange opvolging

Inhoud

Artsenkrant Special van 25/05/2018