Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 22/09/2017
 
ACTUEEL
Topdokter blikt tevreden terug

“Vanaf 2003 was de Dienst niet langer enkel bevoegd voor controle maar ook voor evaluatie. Conceptueel was dat een nieuwe stap. Structureel verankerd werd dat in 2007 met de Kamers van eerste aanleg en van beroep en de leidende ambtenaar die kan beslissen.”

Lees Artsenkrant vanaf nu ook alleen digitaalMet Freud en Darwin op de sofaUw ziektebriefjes op de weegschaal

CONTROLE Minister Maggie De Block (Open VLD) kondigt aan dat ze artsen die al te veel ziektedagen voorschrijven ter verantwoording zal roepen. Wie meer dan gemiddeld ziektebriefjes schrijft, mag controle verwachten.

Dr. Jérôme Lechien, voormalig voorzitter van de FEF, de federatie van Franstalige studenten‘Geen rampscenario maar wijzigingen zijn nodig’

VERVOLG VAN BLZ. 1 “Tussen 2008 en 2015 verdubbelde het aantal vrijwillige terugbetalingen op basis van beslissingen van de geneesheren-inspecteurs. Daarna is er een terugval door personeelsgebrek. Ter vergelijking: stellen we 2008 gelijk aan 100% dan bleven er in 2017 nog slechts 63% personeelsleden over.”

Carrière kort‘Geen wachtposten netwerk per 400.000 inwoners’

ZORGCONTINUÏTEIT Wachtposten Vlaanderen reageert op de voorstellen die minister De Block formuleerde over de huisartsenwachtposten. Ze wil minder wachtposten ’s nachts en grote netwerken van wachtposten.

MeerjarencontractenHoe zou het nog zijn met… de Belgische HealthTech?

HEALTHTECH 2016 was een topjaar voor de Belgische HealthTech-bedrijven. Waar staan we in 2017? Sectorkenner Sofie Staelraeve geeft een overzicht.

Extra waarborg in Verzekeringscomité

In het Staatsblad verscheen deze week het KB dat een extra waarborg inbouwt voor de zorgverleners in de stemprocedure op het Verzekeringscomité. Op de valreep, zegt dr. Moens: de nieuwe procedure zal net geldig zijn tijdens de begrotingsdiscussie.

‘Engagementen niet terugschroeven’

REEKS Het gros van de Vlaamse ziekenhuisnetwerken ligt al in een beslissende plooi. Artsenkrant spreekt maandelijks met ziekenhuizen die beslist hebben om samen een netwerk te vormen. Vandaag: het netwerk KOM.

Stapje dichter bij ethisch pensioenfonds

BELEGGEN Ongeveer een jaar geleden nam huisarts Anneleen De Bonte loopbaanonderbreking om op zoek te gaan naar een ethisch en duurzaam fonds voor het beheer van haar VAPZ-contract. Hoe ver staat ze vandaag?

EDITO
De poppetjes
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH
Alzheimerbloedtest even in de kast laten

NEUROLOGIE De diagnose ‘ziekte van Alzheimer’ komt er niet zomaar. Er gaan een reeks neuropsychologische tests aan vooraf, aangevuld met een anamnese, neurologisch onderzoek, bloedonderzoek, een lumbaalpunctie en ten slotte ook een MRI of CT, en zelfs een SPECT of PETscan. Op het einde van deze lange, dure en vaak voor de patiënt onaangename rit kent de arts de diagnose en weet hij tevens over welke vorm van dementie het gaat. Het kan dus altijd kosteffectiever.

Tien jaar biologische aortaklep zonder hechtingen

CARDIOLOGIE Zonder dat er al te veel ruchtbaarheid aan werd gegeven, werd op hartheelkunde in UZ Leuven tien jaar geleden gestart met een biologische aortaklep die niet met naald en draad moest worden vastgehecht. Sindsdien wordt deze klep wereldwijd met gunstige gevolgen gebruikt. Die tiende verjaardag werd in Leuven met een symposium gevierd.

Gezondere kinderen door antirookbeleid

PNEUMOLOGIE Tien procent minder opnames van kinderen in het ziekenhuis als gevolg van zware astma-aanvallen, twintig procent minder longontstekingen en minder baby’s die te vroeg worden geboren. Kortom: antirookbeleid loont. En niet alleen voor de roker zelf. Ook voor zijn of haar kinderen die nu minder meeroken dan vroeger. De resultaten van een meta-analyse uitgevoerd door onderzoekers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit staan in The Lancet Public Health van september.

Trypanosomen elimineren met APOL’s

NEUROLOGIE In een publicatie op de website van het tijdschrift Nature Microbiology beschrijven ULB-onderzoekers Frédéric Fontaine, Laurence Lecrodier en Etienne Pays hoe eiwitten van de apolipoproteine L-familie trypanosomen onschadelijk maken. Deze eencellige parasieten veroorzaken onder meer de slaapziekte en de ziekte van Chagas.

Ziekte van Alzheimer: impact van vroegere detectiemethoden

NEUROLOGIE De huisarts speelt een sleutelrol in de adequate aanpak van patiënten met de ziekte van Alzheimer over het hele ziekteverloop. Een overzicht van de aandachtspunten met prof. Rik Vandenberghe (Neurologie, UZ Gasthuisberg, Leuven).

Sport tegen MS

NEUROLOGIE Een Deense studie bevestigt de gunstige effecten van regelmatige lichaamsbeweging bij patiënten met multipele sclerose (MS). Met name weerstandsoefeningen zouden niet alleen de ziektesymptomen verminderen, maar zouden ook de progressie afremmen en een inkrimping van de hersenen tegengaan.

MEDIFORUM
Quadrivalent griepvaccin: betere bescherming

Dit najaar brengt Sanofi Pasteur een quadrivalent griepvaccin op de Belgische markt, VaxigripTetra®. Binnenkort worden in Val de Reuil (Frankrijk), de productiesite voor dit vaccin in Europa, de spuiten en flesjes gevuld om vervolgens verdeeld te worden over 20 landen. - Op basis van info verspreid bij een bezoek aan de Sanofi Pasteur site in Val de Reuil eind mei ll.

Vergoedingsmodaliteiten orale vormen molsidomine

Op 1 augustus 2017 werden de vergoedingsmodaliteiten van Coruno® 16mg en Corvaton® 2mg aangepast. Deze specialiteiten zijn niet langer terugbetaald in Hoofdstuk I (categorie B) maar in Hoofdstuk IV (categorie Bf) voor de patiënten die reeds eerder van een terugbetaling hebben genoten.

PRAKTIJK
Opleiding brandveiligheid is geen kinderspel

Hoe hou je de kennis rond brandveiligheid van meer dan 2500 medewerkers voortdurend op peil? Het az groeninge doet het met een ‘serious game’, een digitale opleidingstool voor opleidingen brandpreventie en -beheersing.

Artsen sensibiliseren voor burn-out

WELZIJN Sinds woensdag 12 september draait de in Artsenkrant eerder besproken documentaire ‘Burning Out’ in de zalen. Naar aanleiding van de film wordt een grondige sensibiliseringsactie rond burn-out bij artsen opgezet. Op 16 november wijdt Doctors4Dcotors ook een studiedag aan het thema.

Bescherm uw woning tegen schuldeisers

FINANCIËN Als vrije beroeper kan u ervoor zorgen dat – zelfs als u professionele schulden hebt – uw woning tegen uw schuldeisers beschermd wordt. Dit kan nochtans nuttig zijn als u bijvoorbeeld investeerde in een praktijkruimte of duur medisch materiaal en de zaken niet lopen zoals u had gehoopt.

‘Ja’ tegen apps op doktervoorschrift

APPS EN WEARABLES Gezondheidsapps schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch gebruikt slechts 32% van de Vlaamse bevolking gezondheidsapps of wearables om data bij te houden over zijn of haar gezondheid. Niet minder dan 70% zou wel een gezondheidsapp of -wearable gebruiken indien die werd voorgeschreven door de arts.

Terugblik op wat komen gaat

AUTO De Internationale AutoAusstellung (IAA) in Frankfurt loopt dit weekeinde ten einde en heeft de hoge verwachtingen ingelost. Voor de bezoekers waren er vele nieuwe modellen naast concept cars die een voorafspiegeling vormen van de auto van de toekomst in een wereld waarin mobiliteit nieuwe vormen aanneemt. Een terugblik op wat komen gaat.

Een verzekering tegen agressie? Het kan

VERZEKEREN Het aantal gevallen van agressie tegen artsen tijdens raadplegingen en huisbezoeken neemt jaar na jaar toe. Voor de artsen in kwestie volgen na zo’n schokkende gebeurtenis soms aanzienlijke onvoorziene uitgaven. Een nieuwe verzekering dekt tien risico’s, van diefstal tot terrorisme.

Deze tien risico’s dekt de verzekeringspolis
CULTUUR+
Wie mag zich wetenschapper noemen: Freud en/of Darwin?

BOEK De dit jaar geactualiseerde versie van ‘Met Freud & Darwin op de sofa’(oorspronkelijk uit 2006) bewijst dat wetenschapsleer erg belangrijk blijft. Denken we maar aan de hele discussie en het verregaande negationisme door de hevige tegenstanders van de klimaatopwarming. Het is echter van alle tijden, zo bewijst auteur Geerdt Magiels in zijn boek.

Oude muziek voor een nieuw tijdperk

KLASSIEK Musica Divina is de Kempense afdeling van het Festival van Vlaanderen. De editie 2017 loopt stilaan naar zijn einde. Tijdens het slotweekend wachten er echter nog enkele mooie programma’s.

Een weldaad voor brein, hart en vingersJames Ensor, Schilderend geraamte

REEKS De bron van Ensors inspiratie moet grotendeels worden gezocht in de souvenirwinkel van zijn moeder in Oostende. Het pand stond propvol miniatuurscheepjes, opgezette vissen, zeeschelpen, chinoiserie en carnavalsmaskers. Verder zat er een papegaai in een kooi en er sprong een aapje in het rond dat in de zeeschelpen plaste.

Het mes van de patholoogDe kracht van Afrika

EXPO Op vier verschillende locaties in Avignon loopt een buitengewone tentoonstelling met een selectie hedendaagse Afrikaanse kunst uit de collectie van de Fondation Blachère. In Apt waar de de Fondation gehuisvest is, loopt annex een expositie rond het thema Exodus. Voor wie dit najaar naar het zuiden trekt, is dit dubbelbezoek een absolute aanrader.

Symbiose tussen natuur en kunstEeuwig licht uit het oosten

KLASSIEK Componisten uit de voormalige Sovjet-Unie voelden zich onder het streng toeziend oog van de overheid vaak erg beknot in hun artistieke vrijheid. Toch heeft een aantal van hen een schitterend oeuvre nagelaten dat een verrijking van het naoorlogse Europese repertoire betekent.

Händel goes wild
OPINIE
Is minister De Block het noorden kwijt?Voorwaarden om burn-out risico te reducerenBeloften nakomen a.u.b.
COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenDe balansTerugbetalingDe alarmknopIl était une fois FarmakaHet ei
ACHTERKRANT
Een 360°-arts in het peloton

REEKS Hij is huisarts en sportarts, hij begeleidt professionele wielrenners vanuit de volgwagen van Lotto Soudal, hij zingt ook niet onaardig maar heeft zijn muzikale dromen even in het vriesvak gestopt, want hij heeft zo net een veel besproken boek op de markt gebracht. Een duizendpoot noemt men zo iemand, of – in zijn geval – een 360°-arts, met een knipoog naar de startup waar hij met een aantal jonge gelijkgezinden uit de geneeskunde en de bedrijfswereld aan timmert. Het jonge geweld ijvert voor een 360°-geneeskunde die het systeem behoorlijk door elkaar zal schudden.