Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 21/09/2018
 
EDITO
Start
ACTUEEL
AK-redactie geeft krant uit handen

Artsenkrant is deze week voor één keer gemaakt door… studenten, jawel! Onze krant stelde het VGSO (Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg) aan als gasthoofdredacteur.

1.138Artsenkrant wil van studentenAssistenten resoluut voor deeltijdse opleiding

OPLEIDING Vier op vijf artsen in opleiding staan ‘(zeer) positief’ tegenover het principe van een deeltijdse opleiding. In casu gaat het dan over een vier vijfde opleiding – lees: 48 uur. Daarmee verwerpen ze de facto een opting-out tot 60 uur.

De geneeskundecurricula naast elkaar gelegd

GENEESKUNDESTUDIE KU Leuven, UGent, VUB, UA, UHasselt of Kulak. Zoveel verschillende mogelijkheden om geneeskunde te studeren, die alle leiden tot eenzelfde diploma. Maar in hoeverre zijn de curricula van deze faculteiten met elkaar te vergelijken? Het VGSO maakte de oefening. Een primeur.

Algemene opbouw academiejaarOver vakken en proevenEn wat met de stages?Billijk beperken van instroom!

INGANGSEXAMEN Over het toelatingsexamen blijven de meningen verschillen. Discussiepunten zijn de selectieprincipes, de billijkheid en de voorbereidingsmogelijkheden.

Hoe start ik de opleiding huisarts?

INTERUNIVERSITAIRE TEST Om huisarts in opleiding (haio) te worden, moeten basisartsen voortaan de Bekwaamheidsprocedure huisartsgeneeskunde doorlopen. Hoe ervaarden de eerste kandidaat-haio’s die dat deden deze procedure?

Artsen in de kiesstrijdArno Paulus, student geneeskundeSiddharth Jogani, cardioloog in opleidingEr is leven naast de studies

ENGAGEMENT Het is een open deur intrappen: een student leeft niet van studeren alleen. Ook buiten de faculteit valt er heel wat te leren, eventueel zelfs het nuttige aan het aangename te paren.

Subquota als tijdelijke oplossing

KNELPUNTSPECIALISMEN De Vlaamse overheid werkt een voorstel uit voor de invoering van subquota in de artsenopleiding. Die moeten helpen het probleem van de knelpuntspecialismen op te lossen.

WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE
Ma parole,… zei u alzheimer?

NEUROLOGIE Omdat het opbouwen van een cognitieve reserve mogelijk kan beschermen tegen alzheimer, loont het de moeite om na te gaan of twee-/meertaligheid het risico van deze ziekte doet dalen. Met het vertalend woordenboek ter hand een lucide oude dag tegemoet? Literatuuronderzoek wees uit hoever onze kennis staat.

Duo als gatekeeper

BEELDVORMING Het combineren van myocardiale stress imaging (MCI) met coronaire CT-angiografie (CCTA) bij letsels met een gemixte plaque en minstens 50% stenose kan nuttig zijn bij het beoordelen van de hemodynamische betekenis van dergelijke laesies. Het duo zou kunnen fungeren als gatekeeper voor meer invasieve procedures.

Werk aan de winkel voor huisartsen

ALZHEIMER Je risico op dementie verlagen? Ja, het kan. Maar slechts één op drie van uw patiënten is daarvan op de hoogte. Een werkpunt voor huisartsen, blijkt uit een enquête van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

MEDISCH
Een slimme meid kiest een jonge partner

GENETICA “Alle 17-jarige mannen zouden hun sperma moeten invriezen”, zei Han Brunner (Radboud Universitair Medisch Centrum, Nijmegen) op de Geneeskundige Dagen van Antwerpen. Zijn uitspraak was niet meer dan een boutade, waarmee hij verwees naar de leeftijd van de vader als belangrijkste risicofactor voor de-novo-mutaties.

WES, een hype?Laparoscopie niet happig op monitoring

REGISTRATIE Het nauwgezet registreren van complicaties kan de morbiditeit en de mortaliteit gerelateerd aan heelkundige ingrepen beperken. Op dit ogenblik bestaat er in de heelkunde nog altijd een aanzienlijk tekort aan kwaliteitsbevorderende programma’s.

3D-printing bij opleiding
CLINICAL UPDATE
Nog geen behandeling in zicht bij alzheimer

NEUROLOGIE Ondanks intensieve research wachten patiënten met de ziekte van Alzheimer nog op een afdoende behandeling. Er is wel vooruitgang geboekt in de medische beeldvorming, en dat leidt wellicht tot een betere kennis van de pathogenie en hopelijk tot nieuwe aanknopingspunten voor preventie en behandeling.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
‘Ik zit op de eerste lijn van innovatie’

CARRIÈREPADEN Niet elke afgestudeerde arts kiest voor het ‘conventionele’ parcours en gaat in een huisartsenpraktijk of als specialist in een ziekenhuis aan de slag. Als alternatief blijft de farma-industrie doorgaans wat onderbelicht. Nochtans biedt de sector voor artsen heel wat carrièremogelijkheden. Een gesprek met dr. Eva Leysen, senior medical advisor bij Amgen BeLux.

PRAKTIJK
Autodelen zit in de lift

MOBILITEIT Zowat 100.000 Belgen maken reeds gebruik van een deelauto in plaats van een eigen voertuig. Zij hebben daarbij de keuze uit een steeds groeiend aantal aanbieders. Hoe werkt autodelen, en voor wie is het interessant?

Mijn auto, mijn vrijheidZo zorg je voor een gezonde work-life balance

CONGRES Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO) in oktober een congres voor haar leden en andere geïnteresseerden. Thema is dit jaar (een gezonde) worklife balance. Wij verzamelden alvast enkele tips van ervaren zorgverleners voor de zorgverleners van morgen.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Ideeën voor Erasmusgangers

REIZEN Met de start van het nieuwe academiejaar spreiden weer tientallen Belgische geneeskundestudenten hun vleugels om, in het kader van het Erasmusuitwisselingsprogramma’s, zich een tijdlang onder te dompelen in andere sferen en culturen. Uit het brede aanbod van de Vlaamse universiteiten stelt Artsenkrant een vijftal kandidaatsteden voor.

Buiten het oude continent
CULTUUR+
Huisarts op concertpodium

MUZIEK Lotte Remmen (°1986) is huisarts, tevens dochter van twee huisartsen, en staat daarnaast geregeld op het podium als violiste in diverse muzikale formaties. Dankzij ‘het Nederlandse systeem’ slaagt zij erin haar twee passies te combineren.

Van geneeskunde naar het theater

TONEEL Ellis Meeusen studeert komend academiejaar af aan LUCA Drama in Leuven. Momenteel loopt ze stage bij Jan Decorte en Sigrid Vinks in Hamlet 0.2, een productie die begin oktober in première gaat. Aanvankelijk studeerde Ellis nochtans geneeskunde in Antwerpen, maar ze koos uiteindelijk voor het theater.

Baloji & Baloji

CONCERT/EXPO Op zaterdag 5 oktober serveert CC Strombeek een primeur: de Belgisch-Congolese rapper Baloji zal er concerteren op de vernissage van de expositie van Sammy Baloji, zijn neef. Beiden zijn gevierde kunstenaars die een breed spectrum bestrijken.

Geloof versus medische wetenschap

FILM In ‘The Children Act/My Lady’ schittert Emma Thompson als opperrechter die over netelige, vaak medisch getinte kwesties een oordeel velt. In haar privéleven zet haar partner haar ook voor een prangende beslissing. Krachtige, relevante prent.

Groeten uit Kamagurkistan

EXPO Kamagurkistan is een samentrekking van kamasutra, augurk en Japanse judokreten. De nieuwe staat, ergens gelegen voorbij de grenzen van de ernst, is ontstaan uit het brein van Luc Zeebroek, alias Kamagurka, humorist van inborst en van beroep. We hebben de indruk dat Kama in Nederland meer au sérieux wordt genomen dan in eigen land.

Tim Burtons fantasie

‘The World of Tim Burton’ dompelt de bezoeker helemaal onder in de artistieke leefwereld van de Amerikaanse regisseur, bekend van films als Charlie and the Chocolate Factory, Batman en Edward Scissorhands. C-Mine Genk vormt het gepaste decor voor zijn tekeningen, schilderijen, foto’s, poppen, maquettes, films en installaties.

OPINIE
Schild & VriendenEen nieuwe generatieMoe maar voldaanElite-opleiding?Of word je maar huisarts?
ACHTERKRANT
Wisselwerking met aio‘s is verrijkend

INTERVIEW Topdokters worden te pas en te onpas opgevoerd in allerlei human interest tv-programma’s. Men zou er haast bij vergeten dat achter de topdokter een heel team staat, dat opereert als een geoliede machine.