Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 14/07/2017
 
ACTUEEL
Eindelijk vergoeding voor stagemeesters

De Nationale Commissie keurde de verdeling goed van een budget van 10 miljoen euro voor de beroepsopleiding van specialisten. Het bedrag wordt evenredig verdeeld over niet-universitaire stagediensten. De regeling geldt ook voor 2016.

Bhutan op zoek naar gelukWachtposten moeten netwerken

HUISARTSGENEESKUNDE Vorige week vrijdag stelde de beleidscel van minister Maggie De Block de grote lijnen voor van haar plan voor de wachtposten. De minister wil naar netwerken en een uniforme organisatie maar over triage blijft het blijkbaar stil.

Prof. Yvan Vandenplas biedt huisartsen excuses aanGezocht: eerstelijnszones

INTERVIEW Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CD&V), roept actoren in de gezondheidszorg, de welzijnssector en de lokale besturen op om samen geïntegreerde zorg te organiseren in eerstelijnszones. Zo’n eerstelijnszone, die ca. 75.000 à 125.000 inwoners moet omvatten, wordt de belangrijkste geografische uitwerking van de hervorming binnen de eerste lijn. Artsenkrant had een gesprek met de minister.

Tweede datacollectie over zorgtrajecten

EMD De tweede datacollectie over de zorgtrajecten komt er dit najaar. De opvolger van ACHIL zou een stuk vlotter moeten lopen. Volgens de artsensyndicaten komt het er vooral op aan de huisartsen de veiligheid van de hele procedure uit te leggen.

Gynaecologen de dupe

URGENTIETOESLAG Op de Nationale Commissie van 10 juli werd de audit van de Rizivuitgaven voor 2016 voorgesteld. Met globale cijfers over de prestaties die door artsen voor dat jaar werden gefactureerd. Slecht nieuws was er daarbij voor de gynaecologen omdat ze er niet in geslaagd zijn het aantal keizersneden omlaag te brengen.

Papier is obsoleetVanuit de lucht de aarde redden

Al 35 jaar werpt Piloten zonder Grenzen een brug tussen de luchtvaart en de humanitaire hulpverlening. De ngo, die ietwat stiefmoederlijk wordt behandeld door de Europese Commissie, is vastberaden om op een financieel gezonde basis haar acties voort te zetten.

WAARVAN AKTE
Waarvan akte
TOP TRANSFER
Voetbalarts ruilt KRC Genk voor PSV Eindhoven

Na bijna 10 jaar trouwe dienst ruilt clubarts Stijn Indeherberge KRC Genk voor de Nederlandse topclub PSV Eindhoven. Na trainers en voetballers zijn nu ook de voetbalartsen een wezenlijk onderdeel van de transfercarroussel. “Zelfs Russische en Chinese clubs hebben me in het verleden gepolst”, lacht dokter Indeherberge.

MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Aanpak zieke kinderen bij de huisarts: een update

PEDIATRIE Het bevallen met verkort ziekenhuisverblijf zorgt ervoor dat huisartsen vaker geconfronteerd worden met zieke jonge en zeer jonge kinderen. Het Centrum voor Huisartsgeneeskunde UAntwerpen en de dienst pediatrie UZA organiseerden daarom onlangs een update ‘pediatrie’.

‘Luisteren naar de ouders’

PEDIATRIE Wat met een kind dat mankt? En hoe moet je de mate van icterus bij een pasgeboren baby beoordelen? Twee vragen die aan bod komen in dit vervolg van de update pediatrie.

MEDISCH
Het hoofd in de wolken

NEUROLOGIE De microzwaartekracht, het wegvallen van het dag-nachtritme, ioniserende stralen, de beslotenheid en de isolatie die inherent zijn aan een reis in de ruimte, en de lange duur van ruimtereizen hebben een negatieve invloed op de fysiologie van de mens. Wat gebeurt er in de hersenen? Dat onderzoekt de GIGA Consciousness van de Universiteit van Luik.

Nieuwe test schroeft prostaatbiopten terug

ONCOLOGIE Verhoogde PSA-waarden betekent biopteren om uitsluitsel te krijgen. Ook al is de kans groot dat het resultaat negatief zal zijn wegens de onbetrouwbaarheid van de PSA-test. Een verbeterde risicoscore om mannen te selecteren voor prostaatbiopten wordt dus met enige opluchting verwelkomd.

‘Suikerverslaving’ bestaat niet

ENDOCRINOLOGIE Hoewel de zoete smaak van suiker voedingswaren verleidelijker maakt, is het niet de suiker zelf die ‘verslavend’ werkt. Wel de combinatie van hoogcalorisch met vet- en eiwitrijk voedsel. Zo blijkt uit een recente studie.

ZOMERLECTUUR
Het geheim van de inktvlekken

BOEKEN De vlekken van Rorschach hebben een eigen plaats verworven in de publieke verbeelding, in films, boeken en reclame. Een fascinerend boek reconstrueert de geschiedenis van de vlekken en van de man die ze bedacht.

ZOMERWEDSTRIJD 2017
Het Bruto Nationaal Geluk

BHUTAN Ter vervanging van zijn legerdienst trok hij voor twee jaar als ‘gewetensbezwaarde’ ontwikkelingshelper naar Zimbabwe. Lucas Emsens, endocrinoloog aan het AZ Zeno in Knokke, had de microbe om te reizen buiten de begane paden meteen te pakken. Nepal staat op zijn palmares – uiteraard. Maar ook Bhutan, het gesloten land rond de Himalaya.

Onze reiziger in BhutanDe factor gelukBoutique Hotel of the YearReisindrukkenWin een droomreis voor twee naar Nepal!Dwarika’s Resort bekroond door Unesco

Dwarika’s Kathmandu is zonder twijfel het beste hotel van Nepal, niet zozeer door zijn overdreven luxe, maar vooral door de unieke sfeer en de stijlvol gedecoreerde kamers en suites. De winnaar van onze Zomerwedstrijd 2017 kan er alvast twee nachten vertoeven.

Word lid van Artsenkrant-Club!Reisroute: 11 dagenVraag 2
CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Nice kiest voor groen imago

REIZEN Vandaag is het exact een jaar geleden dat de Zuid-Franse stad Nice op de nationale feestdag werd opgeschrikt door een extreem bloedige aanslag met een vrachtwagen. Niet minder dan 86 personen kwamen daarbij om het leven. Nice, bij uitstek de vakantiestad aan de Côte d’Azur, werd in diepe rouw gedompeld, het toerisme kelderde. Alleen een nieuw imago kon de stad uit het slop halen.

Een man van stijl

EXPO Honderd jaar geleden richtte Piet Mondriaan samen met lotgenoten het tijdschrift en bijgevolg de kunstbeweging De Stijl op. De wereld zal het geweten hebben.

Het Nieuwste Testament

La “S” Grand Atelier in Vielsalm is tot over de grenzen bekend voor zijn artistieke creaties. In het atelier worden personen met een verstandelijke beperking ingewijd in de wereld van de kunsten. Dat leidt tot verrassende resultaten.

CULTUUR+
La Belle Gabrielle: Renoir met bubbels

MUSEUM Dertig jaar lang bracht Pierre-Auguste Renoir de zomer door in het landelijke dorpje Essoyes in Aube en Champagne. Essoyes was de thuis van zijn vrouw Aline en haar nichtje Gabrielle, de twee grote muzen in zijn leven die hij vereeuwigde in iconische naaktportretten. Het huis van Renoir is nu geopend voor publiek, tegelijk brengt het Musée d’Art Moderne in Troyes hulde aan de meest klassieke van alle impressionisten.

De Franse Erin Brockovich

FILM Sidse Babett Knudsen (Borgen) schittert als Irène Frachon die de strijtd aanbindt tegen een Franse farmareus en alle andere instellingen die de nefaste bijwerkingen van een geneesmiddel in de doofpot stoppen. Helaas gebaseerd op een waar gebeurd hallucinant verhaal.

Zelfdestructie, seks and rock&roll

Terrence Malick (The Tree of Life) situeert zijn nieuwste relatiedrama in de muziekwereld met veel cameo’s van muzikanten (Patti Smith) als extra touch. Het hoofdpersonage, een jonge muzikante (Rooney Mara), blijft slingeren tussen diverse mannen (Michael Fassbender en Ryan Gosling). Alle personages trachten zich een weg te banen doorheen een turbulente en fascinerende leefwereld.

OPINIE
Zijn huisartsen echt te dom om kinderen te verzorgen?
COLUMN
Rechten van het kind, voor elk kind!