Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 19/05/2017
 
ACTUEEL
Eenheidsfront vierendeelt beleid

“Minister De Block investeert in de ontwikkeling van dure apps en digitalisering maar niet in de opleiding van toekomstige artsen. Nochtans beïnvloedt de dubbele cohorte een hele generatie dokters, liefst elf afstudeerjaren lang. De kwaliteit van de gezondheidszorg van morgen staat op het spel.”

online agendaDomus Medica partnerorganisatie voor preventie

ZORGBELEID De Vlaamse overheid erkent Domus Medica als parterorganisatie – de ministerraad keurde onlangs de beheersovereenkomst voor vijf jaar goed. Domus Medica ondersteunt de huisartsen en de kringen inzake preventieve gezondheidszorg.

Aantal geïnterneerden in gevangenissen blijft stabiel

FORENSISCHE GENEESKUNDE Sinds de nieuwe interneringswet op 1 oktober 2016 in werking trad, is het aantal geïnterneerden in Belgische gevangenissen nauwelijks gedaald. Op 31 maart 2017 ging het over 734 personen – 369 in Vlaamse, 269 in Waalse en 96 in Brusselse gevangenissen. Zes maanden eerder bedroeg het aantal 747.

Orde tegen advocaat bij medisch onderzoekDubbele cohorte: morrelen in de marge

VERVOLG VAN BLZ. 1 Er zijn te weinig kwalitatief goede opleidingsplaatsen. Daardoor kunnen niet alle basisartsen een vervolgopleiding in hun specialisme voortzetten. Nochtans reikten de Hoge Raad voor geneesheren-specialisten en huisartsen én de Koninklijke Academie voor Geneeskunde drie jaar geleden al oplossingen aan.

Nieuwe ‘algemeen internist’

BEROEPSOPLEIDING De Hoge Raad van Artsen-Specialisten en Huisartsen heeft een omstandig advies uitgebracht over de rol van en de opleidingsvereisten voor de ‘algemeen internist’. Die titel zou zes jaar beroepsopleiding vereisen.

‘Discussie voltooid leven ook hier voeren’

EUTHANASIE Een discussie over stervensbegeleiding bij oudere mensen die hun leven als voltooid zien, zoals die vandaag in Nederland woedt, moet ook in ons land mogelijk zijn. Dat kwam vorige week naar voren tijdens een symposium rond 15 jaar euthanasie.

‘De eerste fase is: transparantie’

REEKS Het aanbod van zorg in Vlaanderen moet nog beter worden gecoördineerd. Ziekenhuizen en overheden zijn het daarover eens. Artsenkrant spreekt maandelijks met ziekenhuizen die alvast beslist hebben om samen een netwerk te vormen. Vandaag: het netwerk rond UZA, AZ Monica, AZ Heilige Familie Rumst, AZ Klina en AZ Sint-Jozef Malle.

‘Zoek iemand die in jou gelooft’

In 2016 stelde Artsenkrant een top 100 samen van de invloedrijkste personen in de gezondheidszorg. Nu trekken we met de vraag ‘Wat betekent invloed voor u?’ naar een aantal van hen. - REEKS (SLOT) Hij wil de gezondheidszorg verbeteren, “zonder als een dikke nek te willen klinken”. Door samen te werken, bereik je meer. Maar alles begint voor robotchirurg Alex Mottrie bij de opleiding. “De leercurve moet eruit.”

Wie is Alex Mottrie (53)?
EDITO
De cel uit
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH
IBD-behandeling: het gaat vooruit

GASTRO-ENTEROLOGIE Met nieuwe, veiligere geneesmiddelen kunnen patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) klachtenvrij worden zonder de klassieke immunosuppressiva en vrij van corticosteroïden, een aantal gaat zelfs in remissie. Op de Digestive Disease Week begin mei werd een studie voorgesteld die bewijst dat het nog beter kan.

Genetisch profiel bepaalt behandeling

LYMFOOM Dankzij de next generation sequencing (NGS) slaagt men er nu in om verschillende vormen van lymfoom van elkaar te onderscheiden. Met belangrijke therapeutische implicaties als gevolg.

Gendoping blijft niet onder de radar

SPORTGENEESKUNDE Van alle methoden om zich te doperen, is gendoping waarschijnlijk de meest complexe. En zeker de meest experimentele. Geen enkele sporter is al betrapt op het gebruik ervan, maar dat wil niet zeggen dat het (nog) niet gebeurt.

GALENUSPRIJS
Galenusprijs 2016: de kandidatenOpdivo®, kankerDe rol van academische onderzoekers binnen het pediatrisch geneesmiddelenonderzoek (Pauline De Bruyne, U Gent)Yervoy®/Opdivo®, kankerOnderzoek van aan G-proteïnen gekoppelde receptoren (Julien Hanson, ULG)Roger Table MicSharesource (Baxter)Idylla™ NRAS BRAF Mutatie TestVentana PD-L1 SP263/SP 142
CONGRES
Hepatocellulair carcinoom: definitie van ‘point of no return’

EASL/ILC 2017 De presentatie van George Papatheodoridis (Athene) heeft velen met verstomming geslagen. Het is al lang bekend dat het hepatitis B-virus een rol speelt bij de pathogenese van kanker. Maar we kunnen dat risico nu verlagen.

Hepatitis C: de strijd is nog niet afgelopen

EASL/ILC 2017 Hepatitis C is één van de belangrijkste oorzaken van leverziekten. Er waren op het congres verschillende mededelingen over hepatitis C. Het licht staat echter niet altijd op groen.

Albumine, het antwoord op de vraag

En als je cirrose nu eens gemakkelijker en beter zou kunnen behandelen met albumine? Het antwoordt vindt u in de ANSWER-studie, die werd gepresenteerd door Mauro Bernardi (Milaan)

MEDIFORUM
Stille doder blijft toeslaan

Ter gelegenheid van de World Hypertension Day engageert Servier zich – als partner van de zorgverleners – om deze ‘silent killer’ te ontmaskeren en zijn diagnose en aanpak te verbeteren om zo het hart van de patiënten te beschermen.

PRAKTIJK
Psychische problemen in de huisartsenpraktijk

BEGELEIDING Met oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie kunnen huisartsen patiënten met psychische of psychosomatische problemen snel en efficiënt helpen, zegt huisarts en psychotherapeut Anne-Marie Frisque. Twee dagen opleiding volstaan om van start te gaan.

Burn-out

De laatste tijd is er veel aandacht voor het reduceren van het aantal langdurig werkonbekwamen, waaronder een toenemend aantal patiënten met burn-out. The Human Link organiseert sinds 2008 regelmatig opleidingen voor huisartsen om tools en vaardigheden aan te leren.

Zweeds design:chic en apart

AUTO Sinds Volvo onder de vleugels van het Chinese Geely vliegt, gaat het de Zweedse autobouwer voor de wind. Het modellenaanbod breidt uit, de verkoop boomt én de fabriek in Gent blijft.

Vaderdag is Volvo-dagGrensoverschrijdende gezondheidszorg

Grensoverschrijdende gezondheidszorg mag dan nog vandaag vrij ongewoon zijn, de toename in burgermobiliteit, de omvangrijke zorginformatie die via het internet beschikbaar is en de snelle ontwikkelingen omtrent mhealth en telemonitoring zullen grensoverschrijdende zorg sterk doen toenemen. Voor de arts die te maken heeft met een patiënt die voor zorg uit het buitenland komt of met een patiënt die voor zorg naar het buitenland wil gaan, biedt de Europese patiëntenrechtenrichtlijn specifieke aandachtspunten.

CULTUUR+
Henry Tonks (1862 – 1937) Faces of Battle, 1914-18

REEKS Het is van ouds bekend dat oorlogen een uitdaging zijn om nieuwe technieken te ontwikkelen. Van moorddadige tot medische. Van de mechanische handprothese van Ambroise Paré (1510-1590) tot de ontwikkeling van het internet en de artificiële intelligentie. Zo ook tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het mes van de patholoogDe koning van de gypsies

FILM Met ‘Django’ levert de debuterende Franse regisseur Etienne Comar geen traditionele biopic af over het leven van Django Reinhardt. Reda Kateb overtuigt in de titelrol als de muzikant pur sang die niet langer blind kan blijven voor de walgelijke behandeling van zijn volk door de nazi’s. Sfeerschepping en vertolkingen zijn uitmuntend, het ritme mocht strakker.

Moet er nog klei zijn?

DANS DeSingel, De Munt en vijf internationale kunstencentra coproduceren ‘Icon’ van Sidi Larbi Cherkaoui. Voor dat stuk werkt Cherkaoui met twaalf dansers van het Göteborgs-Operans Danskomponi en hij voegt er zes van zijn Eastmandansers aan toe.

Egyptisch verhaal wordt Griekse tragedie
OPINIE
Zelftests in de apotheek: open brief aan de OrdePatiënten met hersenletsel: welke vergoeding?
COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenDe dubbele cohorteOrgaandonatieRookstopadviesVerwarring alomHackers gezocht
ACHTERKRANT
Een blik in de fallusverzameling van Johan Mattelaer

PORTRET Regelmatig zetten we een arts met een bijzondere hobby in de kijker. Deze week is dat uroloog Johan Mattelaer (79). De Kortrijkse arts heeft een trilogie uit over zijn grote passie: de driehoeksverhouding tussen seksuologie, erotiek en kunst. De wondere verzameling fallussen en vruchtbaarheidspopjes illustreren zijn andere liefdes: reizen en fotografie.