Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 23/03/2018
 
ACTUEEL
Syndicaten ontraden e-Attest

Artsensyndicaten geven hun leden het advies om voorlopig het e-Attest niet (meer) te gebruiken. In plaats van de arts administratie te besparen kan dat namelijk extra rompslomp opleveren voor de belastingen.

Ruim acht op tien geconventioneerdRiziv reageertEerste nieuws over geïntegreerde premie

NATIONALE COMMISSEIE Op de Nationale Commissie van maandag 19 maart werd een nota voorgesteld over de geïntegreerde premie. Wat er zal meetellen, is al bekend - maar nog niet precies hoe. Verder schaarde de NCAZ zich unaniem achter de minister inzake de nieuwe nomenclatuur mammografie.

Contingentering artsen eindelijk geregeld

INSTROOM De Kamer keurde half maart de wetswijziging goed over hoe het aantal nieuwe artsen in klinische disciplines voortaan over de gemeenschappen wordt verdeeld.

Vooral Vlaamse specialisten deconventionerenDeel uw ‘mangomoment’!

De campagne ‘Op zoek naar mangomomenten’ poogt kleine, positieve ervaringen tijdens dagelijkse zorgactiviteiten te verzamelen. Die hebben een positieve impact op patiënten en hun omgeving, én ze bevorderen de bevlogenheid van hulpverleners. Het team van professor Kris Vanhaecht van het Leuvens Instituut voor GezondheidszorgBeleid wil die ervaringen bundelen.

Medicijnkennis laatstejaars onvoldoende

OPLEIDING Toekomstige artsen in Europa zijn onvoldoende voorbereid op rationeel voorschrijven, omdat het onderwijs in klinische farmacologie en farmacotherapie tijdens de geneeskundeopleiding niet adequaat is, zegt de Nederlandse klinisch farmacoloog David Brinkman. “Het gebrek aan farmacotherapeutische competentie onder geneeskundestudenten is waarschijnlijk een van de oorzaken voor het grote aantal voorschrijffouten en bijwerkingen in de klinische praktijk.”

Universitaire weefselbanken luiden alarmbel

Er is een wet in de maak die de industrie toegang verleent tot menselijk lichaamsmateriaal aanwezig in de Belgische weefselbanken. De universitaire ziekenhuizen dringen erop aan dat voor die commerciële banken dezelfde strikte ethische en medische garanties zouden gelden.

Vijftig regio’s in de opstartfase

EERSTELIJNSZONE Een eerstelijnszone start met het bij elkaar brengen van mensen, en bij het uitklaren van de visie waarom men wil samenwerken. De samenstelling van een Zorgraad is niet de onmiddellijke opgave.

Ook Vlaamse onrust over nomenclatuurwijziging

BORSTKANKER “Niet minder dan 13% van de borstkankers komen voor bij vrouwen tussen 40 en 45 jaar en een ‘niet onaanzienlijk deel’ bij vrouwen boven 74. Zweden, het mekka van de georganiseerde borstkankerscreening, blijft vrouwen tussen 40 en 74 jaar screenen. Geen wonder dus dat de nieuwe nomenclatuur op zoveel weerstand stuit.”

‘We moeten het ziekenhuis afbouwen, niet afbreken…’

Op vraag van ING vergeleek Eduard Portella (Antares Consulting) het beheer van de ziekenhuisverblijven in België met negen andere Europese landen. De expert in ziekenhuisbeheer maakte een reeks vaststellingen en aanbevelingen. Meer dan 150 decision makers in de sector, onder wie de kabinetschef van minister De Block, luisterden vorige week naar zijn analyse. Misschien vinden ze er inspiratie in om het systeem te veranderen.

EDITO
Pillen
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Hypertrofie van het hart afgeremd

HARTFALEN Een internationale groep onder de leiding van vorsers van de Université catholique de Louvain heeft een nieuw mechanisme ontdekt dat de ontwikkeling van myocardhypertrofie tegengaat in vitro (op cellen) en in vivo (bij muizen). Dat kan ons misschien op het spoor zetten van een meer gerichte aanpak van linkerventrikelhypertrofie bij de mens.

Alarmerende sterftecijfers door lood

Volgens een Amerikaans epidemiologisch onderzoek is blootstelling aan lood, zelfs in kleine hoeveelheid, een belangrijke risicofactor voor cardiovasculaire sterfte. In de VS sterven jaarlijks bijna 400.000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan lood. Nagenoeg evenveel als aan roken.

MEDISCH
Diabetes komt vaak terug na metabole chirurgie

BARIATRIE Metabole chirurgie wordt de laatste jaren steeds vaker uitgevoerd met soms indrukwekkende verbeteringen op korte termijn. De resultaten op iets langere termijn roepen echter op tot enige voorzichtigheid.

Van α naar β: nieuwe gentherapie voor diabetes in de maak

De voorbije decennia hebben onderzoekers hun tanden stukgebeten in een poging om insulineproducerende β-cellen te gebruiken als celtherapie voor diabetespatiënten. In de praktijk blijken β-cellen gelimiteerd als het op hun regeneratiecapaciteit aankomt.

Huisartsen gezocht voor PDS-studie

De afdeling gastro-enterologie van UZ Leuven en het Kenniscentrum starten een studie over de behandeling van prikkelbaredarmsyndroom (PDS) in de eerste lijn. Huisartsen worden opgeroepen om deel te nemen.

MEDISCH PERSOVERZICHT COÖRDINATIE: JEAN.LUC.SCHOUVELLER@ROULARTA.BE
AtriumfibrillatieKanker en zelfmoordWiegendoodHartritmeNierstenen
PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Niet discrimineren kan je leren!

OPLEIDING Unia – het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding – geeft niet alleen informatie en advies, maar organiseert daarnaast ook opleidingen over de antidiscriminatiewetgeving, ook voor de zorgsector. Wie zich liever op eigen houtje in de materie verdiept, kan dat doen op het e-learning platform.

Iedereen gelijk voor de wet
PRAKTIJK
Fiscaal voordelig beleggen dankzij DBI

VENNOOTSCHAPPEN Zaakvoerders die hun vennootschapskapitaal in aandelen willen beleggen, worden met de hervorming van de vennootschapsbelasting zwaar afgestraft. Voortaan geldt de meerwaardebelasting op winsten uit aandelen ook voor vennootschappen. In het zog van de nieuwe fiscale regels bieden een aantal vermogensbeheerders een alternatief om de overtollige cash van een vennootschap toch in aandelen te investeren: het DBI-fonds.

Een hoorn voor uw mobiele telefoonLelijk eendje wordt 70

AUTO De Citroën 2 PK wordt 70, en dat zullen we geweten hebben. Van 31 maart tot 29 april organiseert de Franse constructeur in Autoworld Brussel een tentoonstelling die de geschiedenis van het lelijk eendje in herinnering brengt. Op 2 april is er zowaar een 2 PK Parade.

Recordwinsten voor automerken en recordverliezen voor dealersWie zal dat betalen?

HUURSCHADE U bent eigenaar van een huis of appartement dat u verhuurt. Welke herstellingen moet uw huurder dan op zijn kosten doen en voor welke herstellingen draait u zelf op? Kan uw huurder zelf een aannemer gelasten en de rekening naar u laten sturen?

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Het medicijn van de begijntjes

ZYTHOLOGIE Als België bij uitstek hét bierland van de wereld is, dan is Mechelen een van de biersteden die daar flink toe bijdraagt. Dat heeft de stad te danken aan de éne brouwerij uit honderden die de tand des tijds getrotseerd heeft: Brouwerij Het Anker met zijn Gouden Carolusbieren goed voor tal van wereldprijzen.

Onder de lakens met de brouwerSeksualiteit en macht

THEATER De Deense danseres en choreografe Mette Ingvartsen is een van de opmerkelijkste alumni van P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. In haar indrukwekkende solovoorstelling ‘21 pornographies’ exploreert ze de verhouding tussen seksualiteit en macht.

CULTUUR +
Mysterieuze stemmen openen BRDCST

WERELDMUZIEK BRDCST is het voorjaarsindoorfestival van muziektempel Ancienne Belgique. Verwacht u aan heel wat wereldse klanken, eigentijdse labels en 50 jaar na mei ’68 een pak geëngageerde artiesten. Als opener wist AB het briljante Le Mystère des Voix Bulgares te strikken die niemand minder dan Lisa Gerrard (Dead Can Dance) meebrengen.

Minimalistisch verjaardagsfeestje

Het Festival van Vlaanderen bestaat in 2018 een halve eeuw en dat wordt tijdens het Klarafestival onder andere gevierd met een uniek dubbelconcert in het Autoworld Museum met Africa Express en stargaze featuring Ryan Olson en Channy Leaneagh van POLIÇA.

Passiemuziek van een buitenbeentje

KLASSIEK Graindelavoix is een topensemble van eigen bodem dat ondertussen al een indrukwekkend palmares kan voorleggen. Het is een unieke groep zangers, internationaal samengesteld, die onder leiding van Bjorn Schmelzer telkens weer het beste van zichzelf geeft.

Huisconcert rond 1640Juan Carreño de Miranda La Monstrua Desnuda, 1680

REEKS In 1532 zag Maarten Luther in het stadje Dessau een zeer zwaarlijvig kind. Het at en vrat, gilde, vloekte en krijste. Het gedroeg zich zo vreemd dat hij betwijfelde of het wel menselijk was.

Het mes van de patholoog
OPINIE REACTIES? AK@ROULARTA.BE OF VIA WWW.ARTSENKRANT.COM
Spelregels
OPINIE
Brief aan de artsen die ons hele volk vertegenwoordigen in ons parlement
COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenNederland - BelgiëWapendrachtSolidaire gezondheidszorgHervorming van de OrdeGenderneutraliteit voor dummies (m/v)
ACHTERKRANT
Aanslagen in Brussel: twee jaar later

22 MAART 2016 De terreuraanslagen in Zaventem en Brussel liggen intussen al twee jaar achter ons. De aanpak van zo’n aanval op meerdere plaatsen tegelijk betekende een hele ommezwaai voor de rampenplannen in de ziekenhuizen. Militaire geneeskunde komt daar bij kijken, terwijl het concept van ‘damage control surgery’ opgeld maakt.

Ruim baan voor tweetalige wacht

BRUSSEL “De krachtenbundeling van Nederlands- en Franstalige huisartsen in een gezamenlijke Brusselse weekendwachtdienst is een eerste belangrijke stap. Het opent perspectieven op samenwerking tussen de huisartsen op andere niveaus.”

Inhoud

Artsenkrant Special van 23/03/2018