Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 22/06/2018
 
ACTUEEL
Spine units in de kijker

De plenaire vergadering van de Technisch-Geneeskundige Raad keurde pas de nieuwe nomenclatuur goed voor de rugchirurgie. Dat vertelt dokter Patrick Van Schaeybroeck, die met een presentatie van het project laureaat werd van de MLA-opleiding.

Pesten in de zorgTeleurstellende start

ARTSENVERKIEZINGEN Riziv-baas Jo De Cock gaf afgelopen maandag op het Verzekeringscomité een stand van zaken van de eerste vijf dagen van de verkiezingen. De afkick was niet zeer indrukwekkend – nog geen 10% van de circa 50.000 kiesgerechtigde artsen bracht die eerste cruciale dagen zijn stem uit.

44Prof. Dirk De Wachter over examentijden in De MorgenLaagvariabele zorg in de praktijk

ZIEKENHUIZEN Vanaf 2019 geldt voor 57 patiëntengroepen met een ernstgraad 1 of 2 een ‘Global Payment with Standardization’ (GPS-systeem). In een eerste fase enkel voor honoraria. Bedoeling is te komen tot een globaal prospectief bedrag per opname dat de geneeskundige verstrekkingen en het Budget Financiële Middelen dekt.

‘Geef ook pasgeborenen een ernstgraad’

“Verloopt de bevalling normaal en is de moeder gezond, dan geldt voor de pasgeborene de ernstgraad die voor de moeder geldt. Het impliceert dat pasgeborenen met sepsis, met zuurstoftekort, elk kind op niet-intensieve neonatale zorg… onder de laagvariabele zorg vallen. Dat kan toch niet.”

Kleine 10.000 kandidaten

TOELATINGSEXAMEN 5.700 kandidaat-studenten hebben zich ingeschreven voor het toelatingsexamen arts in Vlaanderen. Aan Franstalige kant zijn er 4.058 gegadigden, al moeten die aanvragen nog gevalideerd worden - wellicht zullen er een kleine 4.000 overschieten.

Kwaliteit EPD’s onder druk

DATAKWALITEIT Het potentieel van Big Data wordt bedreigd door allerlei factoren die een impact hebben op de kwaliteit van deze gegevens, en we zijn ons daar niet eens van bewust. Dat blijkt uit een recent Nederlands onderzoek naar het (her)gebruik van EPD-data.

‘Grote projecten draaien rond innovatie’

PHARMA EXECUTIVE CLUB Op de bijeenkomst van de Pharma Executive Club blikte Xavier De Cuyper, administrateur-generaal van het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), terug en schetste hij enkele denksporen voor de toekomst.

475 werknemersNaar geïntegreerde aanpak van rugpijn

VERVOLG COVER Het project rond de spine units en de geïntegreerde aanpak van lagerugpijn kreeg nog meer impact toen het KCE mee in de boot stapte. In mei vorig jaar leverde dat een rapport op over de aanpak van lagerugpijn en radiculaire pijn, en in november de publicatie van het klinisch zorgpad – met tools voor de implementatie. “Dat een zorgpad zo breed wordt gedragen door alle betrokken disciplines, en ook de patiënten, is een primeur voor Europa", meent dokter Van Schaeybroek.

‘Pestgedrag in de zorg wordt hard gespeeld’

WELZIJN OP HET WERK Gevallen van pesten op het werk blijven het nieuws halen. De zorg is daarop geen uitzondering. “Oplossingen zullen van binnen de sector moeten komen, aangezien de context en cultuur van ons werk uniek is.”

‘Dit is mijn leven geworden’

GETUIGENIS Dokter An Everard (*) heeft al jaren een moeilijke verstandhouding met haar collega-huisarts. Toen ze haar eigen praktijk opstartte, is het pesten begonnen, zegt ze. “Ze mag niet te weten komen dat ik dit vertel.”

FeBelGen maakt plaats voor Medaxes

GENEESMIDDELEN FeBelGen, de vereniging van generische geneesmiddelen stopt en gaat verder als Medaxes. De nieuwe koepel spitst zich toe op toegankelijkheid. Dat is veel breder dan generische geneesmiddelen en biosimilars, zo luidt het.

EDITO
Kiezen !
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Waarom slapen parkinsonpatiënten slecht?

PARKINSON Omdat de vethuishouding in neuronen is verstoord, schrijft Patrik Verstreken en het team van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek in het prestigieuze tijdschrift Neuron. De Leuvense onderzoekers leiden dit antwoord af uit fruitvliegmodellen voor parkinson en uit onderzoek op stamcellen van patiënten. In één beweging voegt Verstreken er een mogelijke oplossing aan toe: fosfatidylserine.

Hogere sterfte bij myocardinfarct in de winterAllergie en autisme in tandem

ASS Immunologische dysfunctie wordt gezien als één van de mogelijke factoren die autismespectrumstoornis (ASS) veroorzaken. Een uitgebreide populatie-gebaseerde, cross-sectionele studie toont een sterke associatie aan tussen diverse vormen van allergie en ASS. Moeten we niet spreken van een immunologisch gemedieerd subtype van autismespectrumstoornis, vragen sommigen zich af.

MEDISCH
Het vreemde gedrag van de voetbalfans

NEUROWETENSCHAPPEN Nu het wereldkampioenschap voetbal volop aan de gang is in Rusland, laten de supporters weer van zich horen. Welke hersenmechanismen sturen hun soms wat vreemde gedragingen?

Zwangerschap: opletten voor fijn stof

PNEUMOLOGIE Kinderen die in utero tijdens het derde zwangerschapstrimester worden blootgesteld aan luchtvervuiling, zouden gemakkelijker hypertensie krijgen tijdens de kinderjaren. Volgens de vorsers van het Inserm zou 1% van de baby’s in Frankrijk een abnormaal laag geboortegewicht hebben als gevolg van fijn stof.

Tics verbeteren na diepe hersenstimulatie

NEUROCHIRURGIE Behandelresistente patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette kunnen sinds enkele jaren geholpen worden met diepe hersenstimulatie.

Vaker ziek na weghalen amandelen

NKO Als de amandelen worden verwijderd, stijgt het risico op het oplopen van infectieziektes en/of ademhalings aandoeningen op langere termijn, zo toont een recente studie bij Deense kinderen.

CLINICAL UPDATE
Naar een betere aanpak van atopische dermatitis

DERMATOLOGIE De meeste patiënten hebben een milde vorm van atopische dermatitis (AD) en zullen geen systemische behandeling nodig hebben. Dat is daarentegen wel het geval bij ernstige AD. Kunnen de huidige beperkingen van systemische therapieën door biologische geneesmiddelen worden overwonnen?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Briljant omgaan met mislukkingen

BOEKEVN We worden verondersteld te leren uit onze fouten, maar hoe doé je dat eigenlijk? Paul Iske, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en Chief Failure Officer, biedt een antwoord met zijn Instituut voor Briljante Mislukkingen.

Amonis gaat duurzaam beleggen

PENSIOEN Amonis, dat in 1967 van start ging als Voorzorgskas voor Geneesheren, viert zijn 50ste verjaardag met uitstekende resultaten: 1,9 miljard euro belegd vermogen, 28.500 leden en een totaal netto incasso in 2017 van 88,4 miljoen euro. Voor het eerst lanceert het pensioenfonds zich nu ook in duurzame investeringen.

PRAKTIJK
Business as usual

AUTO Exact vijftig jaar geleden maakte de Audi 100 zijn debuut op de Europese markten, een schuchtere poging van het luxemerk van de Volkswagen-autogroep om een plaats onder de zon te veroveren – naast Mercedes-Benz. Een halve eeuw later behoort Audi tot de top drie van de Duitse premiummerken en staat de A 6, de opvolger van de Audi 100, symbool voor modernistisch design en innoverende technologie.

Studenten een opsteker voor uw praktijk

STAGE Vijf Vlaamse geneeskundefaculteiten bundelen hun krachten om stageplaatsen te organiseren voor hun studenten in de basisopleiding. Een gemeenschappelijke website somt de mogelijkheden en de voordelen voor de geneeskundepraktijk op.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Een monument van de liefde

EXPO Verbazing alom in 2014 toen France 2 voor het eerst het referendum Le Monument Préféré des Français organiseerde. Niet Versailles of Chantilly, maar het Monastère Royal de Brou werd door de bevolking als meest geliefde monument uitgeroepen. Nu het prachtige monument de Vlaamse Primitieven en de collectie van Margaretha van Oostenrijk in de vitrine plaatst, is een bezoek een must!

Het Bourgondische verleden

MUSEUM Dit weekend wordt het vernieuwde Hof van Busleyden in Mechelen feestelijk ingehuldigd met een culinair foodfestival en een eerste Mechelse Museumnacht, tevens de finissage van de briljante expo ‘Roep om Rechtvaardigheid’. Busleyden zal vooral focussen op het Bourgondische verleden van de stad.

CULTUUR+
Een zomer vol klassiek

BINNENLAND Nu het reguliere concertseizoen indommelt, zorgen de zomerfestivals voor een waardig klinkend alternatief. Op het vlak van de Oude Muziek bieden MAfestival Brugge en Laus Polyphoniae Antwerpen hoogstaande concerten vaak aangevuld met infosessies en educatie. Zomers muzikaal genieten kan de komende weken ook heel ongedwongen en relaxed.

Festivals over de grenzen

BUITENLAND Nu de zomer begonnen is, gaan ook de Europese muziekfestivals weer van start. Naast kleinschalige lokale initiatieven, zijn er ook gerenommeerde festivals die melomanen uit heel de wereld aantrekken. We selecteerden uit beide categorieën enkele bijzondere muziekfeesten.

Het Huis van Herman TeirlinckEen culturele kameleon

LITERATUUR Meer dan vijftig jaar na zijn dood klinkt de naam Herman Teirlinck nog steeds als een klok. Wie naar een biografie van de man op zoek ging, kwam echter van een kale reis thuis. Tot nu. Met het meer dan 800 bladzijden tellende ‘Ge zijt zoveel mensen geweest’ levert Stefan Van den Bossche (KU Leuven en UC Leuven-Limburg) een huzarenstuk af.

COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenGeneesmiddelenindustrieRat RaceEnjoy your holidaysTechnologische innovatieWanneer het hart van de kinderarts bloedt
ACHTERKRANT
‘Hij was een mens om nooit te vergeten’

REEKS Aan Artsenkrant vertellen artsen over een bijzondere patiënt die hen doorheen hun carrière is bijgebleven. Deze aflevering: huisarts Vera De Vleesschauwer.