Zoek in het uitgebreide archief van 14 februari 2012 tot nu

Inhoud

Artsenkrant van 19/01/2018
 
ACTUEEL
‘Dialoog tussen specialismen aanwakkeren’

“Onze kernactiviteit is erkenning en normering in de verschillende vakgebieden en een correcte verdeling van prestaties in de nomenclatuur. Niet de renumeratie ervan. En als overkoepelende organisatie willen we de dialoog tussen specialisten aanwakkeren.” Zegt Marc Brosens, gedoodverfd opvolger van Marc Moens als secretaris-generaal bij het VBS.

20 duotickets voor BrafaVerplichte griepprik voor artsen?

VACCINATIE Uit een online poll van Artsenkrant blijkt dat iets meer dan de helft van de respondenten voorstander is van een verplichte griepvaccinatie voor zorgverstrekkers. In Frankrijk wil de overheid die verplichting doorvoeren.

Slaaptekort velt zorgverstrekkers

INSOMNIA Een uitgebreide Franse studie boog zich over de slaapproblematiek van zorgverstrekkers. Blijkt dat zij minder slapen dan de doorsnee bevolking. En dat komt door hun werk, zeggen ze.

‘Niet betaald’

GHELAMCO AZ Jan Palfijn betaalde geen facturen voor etentjes van politici in de Ghelamco Arena. Dat liet het Gentse ziekenhuis deze week weten in een persbericht.

Britse gezondheidsdienst kreunt

GROOT-BRITTANNIE De National Health Service, de openbare gezondheidsdienst voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK), gaat door een moeilijke winter. In Britse media klagen ziekenhuizen over chaos, vooral op de spoedafdelingen. Artsen getuigen dat de situatie nog nooit zo erg is geweest.

BrexitVS kampt met tekort infuuszakken

ORKAAN Herinnert u zich nog orkaan Maria die eind september Puerto Rico trof? Maanden later kampen Amerikaanse ziekenhuizen nog met de gevolgen daarvan.

Bestrafte artsen

NEDERLAND Uit een onderzoek van het Nederlandse NRC blijkt dat tien van de 28 Europese landen het Europese waarschuwingssysteem voor disfunctionerende zorgverleners niet gebruiken.

Spine unit moet uitkomst rugchirurgie verbeteren

LAGERUGPIJN Op het recente symposium van de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding lichtte Rob Van den Oever de organisatie van de spine units toe. Samen met een hervorming van de nomenclatuur moet dat de spinale chirurgie in goede banen leiden. Niet alleen blijft het aantal ingrepen op de wervelkolom wegens rugpijn stijgen – het aantal ‘redo’s’ wegens mislukking gaat mee de hoogte in.

Huisarts is ook eerste lijn voor sportblessures

SPORTGENEESKUNDE Als sporters in het weekend een blessure oplopen, bellen ze het best naar de huisarts. Dat meldt SKA, de vereniging van Vlaamse sport- en keuringsartsen, samen met Domus Medica en Wachtposten Vlaanderen.

Griep: epidemische drempel overschreden

VOLKSGEZONDHEID Voor het eerst dit seizoen stijgt de incidentie van de consultaties voor griepale syndromen boven de epidemische drempel. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Als de drempel ook volgende week overschreden wordt, luidt het WIV formeel de griepepidemie in ons land in.

Marc Brosens: ‘Hoogstaande geneeskunde blijven verdedigen’

VERVOLG COVER Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid volgt de Limburgse radiotherapeut Marc Brosens dokter Marc Moens op als secretarisgeneraal van het Verbond der Belgische beroepsverenigingen van artsen-specialisten. Op 3 februari zet de jaarvergadering van het VBS allicht het licht op groen. Jean-Luc Demeere blijft uiteraard op post als voorzitter.

EDITO
Morpheus
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Een mouw passen aan obesitas

ENDOCRINOLOGIE Overgewicht komt zelden alleen en gaat zo goed als altijd gepaard met andere aandoeningen. En als mensen het echt te bont maken, kunnen chirurgische ingrepen een uitkomst bieden. Bariatrische chirurgie bijvoorbeeld wordt als een effectieve behandeling aanzien, maar het heeft een gezondheidskost, de effecten op lange termijn zijn nog niet goed gekend en niet alle patiënten durven de ingreep aan. Er is daarom een grote behoefte aan nieuwe, veilige en eenvoudige ingrepen zoals de Duodenal-Jejunal Bypass Liner.

Vloeibaar kankerbiopt in de steigers

ONCOLOGIE In het tijdschrift Science van 18 januari beschrijft een onderzoeksteam van de Amerikaanse John Hopkins Universiteit een gecombineerde screeningstest voor acht kankertypes op basis van vrij circulerende tumoreiwitten en tumor-DNA in het bloed van de patiënt. Dergelijke weinig invasieve tests moeten een hulp bieden bij de vroege opsporing van kanker zodat de kans op genezing vergroot en de behandeling ook minder ingrijpend is.

Metabolische monitoring moet levens redden

KLINISCHE VOEDING Professor Elisabeth De Waele van het UZ Brussel startte vorige week een onderzoeksproject om het metabolisme en het energieverbruik van kritiek zieke patiënten intensief te monitoren. Door de toegediende hoeveelheid medische voeding aan te passen aan de werkelijke behoefte, moet de zorg verbeteren. Dat zal een impact hebben op de overlevingskansen van deze patiënten, vooral voor patiënten in coma. De monitoring past in een internationaal onderzoek.

COCHRANE CORNER
Welk alternatief voor vitamine K antagonisten?WeetjesCEBAM
MEDISCH
Vaccinaties vandaag en morgen

SYMPOSIUM Onder die titel vindt op vrijdag 9 februari in Antwerpen het 16de Valentijn Vaccinatiesymposium plaats. Het programma is zoals steeds erg praktisch opgevat. Een voorsmaakje.

CLINICAL UPDATE
Artroseonderzoek: focus op vroegtijdige diagnose en regeneratie

REUMATOLOGIE Net als bij de inflammatoire gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis waar de resultaten van de behandeling zoveel beter zijn als die vroegtijdig kan worden gestart, wordt hetzelfde denkspoor nu ook voor artrose gevolgd. “En dan moeten we in de populatie met vroegtijdige klachten die patiënten met verhoogd risico op progressie identificeren om zo aan primaire preventie te doen, zoals bij osteoporose en cardiovasculaire ziekten”, legt prof. Frank Luyten (reumatoloog, KU Leuven) uit.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE
Blijf niet malen over uw gepieker

WELZIJN Iedereen ligt weleens wakker van een belangrijke beslissing, een prangend probleem of een ingrijpende ervaring. Maar wanneer slaat nadenken om in piekeren? En wat kan je er aan doen?

Geïnformeerde toestemming en bewijslastverdeling

Volgens artikel 8 van de wet patiëntenrechten moeten patiënten onder andere informatie krijgen over nevenwerkingen en risico’s verbonden aan de tussenkomst van een arts. Maar wat als er zich bij een ingreep een nevenwerking of risico voordoet, en de patiënt van oordeel is dat deze ten onrechte niet werden meegedeeld? De vraag is dan wie in rechte de bewijslast draagt over de wat juist aan de patiënt is meegedeeld: de patiënt of de arts?

PRAKTIJK
Komt Ben Quick’s pick-up terug?

AUTO Op een autosalon krijg je op een paar vierkante kilometers een compleet overzicht van het modellenaanbod op de markt. Op de Brussels Motor Show valt het grote aantal pick-ups op, vanuit het niets. Dat roept herinneringen op.

Studerende kinderen
CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Onbekende Rubens te koop

KUNSTBEURS Slechts zelden duikt nog een onbekend werk van Rubens op. Als dat dan ook te koop wordt aangeboden op Brafa, de grootste kunstbeurs van het land, is dat echt sensationeel nieuws. Het schilderij ‘De Jacht van Diana en de Nimfen’ is bovendien groot van afmetingen en van bijzonder goede kwaliteit. De Hutsen en Couckes van deze wereld kunnen in hun geldbeugel tasten. Brafa loopt van 27 januari tot 4 februari.

Christo pakt Brussel in20 gratis duotickets
CULTUUR+
Acteur met afasie

DOCUMENTAIRE In 2014 werd bij de Vlaamse acteur Michel Van Dousselaere primaire progressieve afasie (PPA) ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. Over de weg die zij sindsdien hebben afgelegd, maakte zijn vrouw Irma Wijsman, samen met Patrick Minks, een documentaire die een maand geleden in Amsterdam in première ging en komende maandag eenmalig in De Roma in Borgerhout te zien is.

Liefde in tijden van Alzheimer

FILM Voor zijn eerste Amerikaanse film The Leisure Seeker wist Paolo Virzi (La Pazza Gioia) Dame Helen Mirren en Donald Sutherland te strikken. Zij vertederen, verbijsteren en laten u minstens glimlachen als kranig koppel dat zich door ernstige psychische en fysieke kwalen niet uit het lood laat slaan.

Grote Prijs UFKAK top tienEen bron van spiritualiteit

KLASSIEK Met een weekend dat helemaal aan Arvo Pärt gewijd is brengt Flagey hulde aan een van de de meest uitgevoerde hedendaagse klassieke componisten. Het is meteen de eerste editie van een tweejaarlijks Baltic Sea Festival dat Flagey in het leven riep om de band met de Baltische staten te versterken.

Een nieuwe generatie Crazy Men

POP Pianist Bram Weijters laat Here Comes the Crazy Man, een klepper uit de vaderlandse jazzrock en fusion van Koen De Bruyne, herleven. Met nieuwe ‘crazy men’ brengt hij daarnaast nog andere seventies jazz vanavond live in de Singel en daarna verder op tournee.

OPINIE
Gegevensinzameling zorgtrajecten: een eindejaarscadeauSysteem draait in de soepNaschrift
COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenBlauwe MaandagSolidariteitIedereen OndernemerArme specialistenWablief? Een zorggemeente?
ACHTERKRANT
Muziek kan levens redden

BENEFIET Het Concertgebouw van Brugge en het Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe steunen het bevallingsfonds en de aanschaf van oftalmologisch materiaal in Katako-Kombe (Democratische Republiek Congo).