Verschijning van: 19 oktober 2018

Inhoud

Artsenkrant van 19/10/2018
ACTUEEL
5 miljoen voor obese kinderen

De Algemene Raad van het Riziv keurde maandag 15 oktober de begroting voor 2019 goed. Het kabinet van minister De Block meldt dat ruimte werd vrijgemaakt voor een aantal nieuwe maatregelen.

Huisarts Van Den Eede reist naar Lapland Twee raadplegingen op één dag moet kunnen

Consultatie - “Tal van redenen kunnen een tweede consultatie bij de huisarts binnen de 24 uur verantwoorden. De ziekenfondsen mogen dat zomaar niet beschouwen als fraude of misbruik.” Aldus de Bvas over een frequent opduikend probleem.

55VRT-journalist Goedele Devroy over verkiezingszondag op twitterArtsen in de kiesstrijd

Maggie De Block blijft voorlopig minister van Volksgezondheid. De plannen om burgemeester te worden heeft ze opgeborgen. Haar partij raakte in Merchtem de absolute meerderheid kwijt. Maar met bijna 15% van de stemmen blijft ze wel een populaire huisarts in de politiek. Hoe deden andere artsen het in de gemeenteraadsverkiezingen?

Oogchirurg Piet Noë alweer bekroond

Fonds christoffel plantin - Oogchirurg Piet Noë werd uitgeroepen als laureaat van het Fonds Christoffel Plantin. Dat Fonds bekroont ieder jaar een persoon “die bijdraagt tot het prestige van ons land in het buitenland” en “die de aandacht van zijn landgenoten verdient”. Aan de Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Tekort aan reumatologen dreigt

Subquota - Niet genoeg artsen specialiseren zich in de reumatologie – de huidige instroom kan de nakende pensioengolf niet opvangen. Naar aanleiding van de Wereldreumadag van 12 oktober trok de Koninklijke Belgische Vereniging van Reumatologen aan de alarmbel.

1733 voor 15 procent van Vlaanderen

Wachtdienst - In 40% van West-Vlaanderen en in 28% van Vlaams-Brabant worden de oproepen voor de huisartsenwachtdienst in het weekend telefonisch getrieerd. Op de huisartsenconferentie van Domus Medica op zaterdag 6 oktober gaven de coördinatoren een stand van zaken van het 1733-project.

‘Raise the bar’ Waarvan akteDe sociale dimensie van de pneumologie

3. Dirk van renterghem - Longarts Dirk Van Renterghem ontvangt ons in zijn villa in Sijsele tussen het groen – joviaal en goedlachs. Rond de villa ligt een tuin die hij samen met zijn echtgenote de voorbije dertig jaar aanlegde, een selectie van bloeiende bomen en struiken die ze als individuen benaderen.

De genomineerden De kwaliteit van de opleiding tot arts-specialistHelpen kanPendelen tussen Gent en de wereld

Emeritaat - Op 12 oktober beëindigde professor Marleen Temmerman officieel haar loopbaan bij de Universiteit Gent. Niet veel meer dan een symbolische mijlpaal, want het hoeft nog amper gezegd: far niente is niet aan haar besteed. Ze is een vrouw met multipele loopbanen. Was er nu één relevanter en meer opwaarderend dan de andere?

Nooit geziene verhuisoperatie

AZ Sint-Maarten - Deze week opende de gloednieuwe campus van AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn deuren. Met de opening ging een ware verhuisoperatie gepaard.

Student, onderneem!
EDITO
Patiënt centraal
MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE
Van slagveld naar endoscopie

Hemostatisch poeder - Bij patiënten met bloedende slokdarmvarices is een endoscopisch toegediende behandeling met vasoactieve middelen en antibiotica aangewezen. Doorgaans neemt men aan dat dit binnen 12 à 24 uur moet plaatsvinden. Sneller zou wellicht beter zijn, maar het is niet altijd even gemakkelijk om voor deze complexe ingreep prompt de meest gespecialiseerde zorgverleners op de been te krijgen.

Grasmaaien kost ziekteverzekering handenvol geldEerlijk over placebo

Medicatie - Tot nog toe ging men ervan uit dat placebo alleen een effect kan hebben als de patiënt niet weet dat hij een inerte pil neemt. Recent onderzoek spreekt dat tegen. Als deze bevindingen bevestigd worden, zouden artsen de mogelijkheid krijgen om in de dagelijkse praktijk placebo te gebruiken zonder de patiënt met een smoesje te moeten opzadelen.

MEDISCH
Zachtaardige planteneters hebben andere vingers

No kidding - Om ethische, ecologische en/of medische redenen wordt de westerse bevolking ertoe aangezet haar vleesconsumptie drastisch te matigen. Als we het ooit zo ver schoppen, zal het socio-economische profiel van onze landen verschuiven. Dat denken psychologen toch. En krijgen we dan ook andere vingers?

Subtiele alarmsignalen opmerken

Verpleegkunde - Verpleegkundigen staan het dichtst bij de patiënt en herkennen achteruitgang in de gezondheidstoestand vaker door een niet-pluisgevoel dan door het routinematig meten van vitale functies. Dat zegt de Nederlandse verpleegkundig onderzoeker Gooske Douw (Radboudumc).

CLINICAL UPDATE
Te veel ouderen met osteoporose aan lot overgelaten

Reumatologie - Op het recente congres van de ASBMR (American Society for Bone and Mineral Research) in Montreal hebben experts uit de hele wereld de alarmbel geluid. De gemiddelde levensverwachting van de bevolking stijgt onophoudelijk, waardoor het risico op osteoporose en broosheidsfracturen stijgt.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Het ‘verbod’ op religieuze kledij

Juridisch - Ziekenhuizen en woonzorgcentra krijgen in onze pluralistische samenleving soms vragen van een verpleegkundige, een arts of een andere zorgverlener om een hoofddoek te dragen. De zorgverlener beroept zich doorgaans op het recht op godsdienstvrijheid. Het Arrest Achbita, onlangs voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie, schept meer duidelijkheid in dit juridische vraagstuk.

Vergaderen op afstandVan gewoon scherm naar aanraakscherm
PRAKTIJK
En wat als u plots wegvalt?

Overlijden - U staat er wellicht niet graag bij stil, maar: wat als u plotseling overlijdt of niet langer in staat bent uw praktijk uit te oefenen? Weten uw nabestaanden wat ze in zo’n geval moeten doen? Hoe goed hebt u uw zaken op orde?

Tips voor voetgangersTips voor automobilistenOpletten bij overgang naar winteruur

Mobiliteit - In de nacht van zondag 28 oktober zetten we de klok een uur achteruit. De overgang naar het winteruur levert een uur extra slaap op, maar betekent ook dat het ’s avonds vroeger donker wordt. Vooral voetgangers lopen daardoor een hoger risico op ernstige ongevallen.

CULTUUR+ - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Hommage aan Jan Hoet

Expo - Vijf jaar geleden, in 2013, cureerde Jan Hoet in Geel de tentoonstelling Middle Gate die focuste op drie thema’s: mythes, psychiatrie en kunst. Het was meteen zijn laatste wapenfeit als curator, enkele maanden later stierf hij. Geel had voor Jan Hoet een bijzondere betekenis omdat zijn vader er als psychiater had gewerkt. De stad breit momenteel een vervolg op Middle Gate, meteen ook een ode aan Jan Hoet.

Prikkels in de kunstDe kracht van art brut
CULTUUR+
Requiem for ever

Klassiek - Met de omschakeling naar het winteruur beginnen ook de najaarse concertprogramma’s die ons doen reflecteren over leven en dood. Het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart is twee keer het uitgangspunt voor een beklijvend programma.

Vrijheid versus macht

Festival - Tot 27 oktober loopt in het Théâtre National in Brussel, het Festival van de Vrijheid. Vanuit het paradigma ‘macht’ biedt het festival intrigerende debatten, documentaires, theater en expo. Muzikaal zijn Girls in Hawaii en Femi Kuti enkele van de toppers.

De ‘redding’ van de Joodse psychiatrische patiënten1. Joodse psychiatrische patiënten in Geel

Reeks - De gezinsverpleging in Geel is een unicum in de psychiatrie. Vóór WOII waren de ‘gasten’ of ‘zieken’ (‘zotten’ is een taboewoord in Geel) alomtegenwoordig in het straatbeeld. In 1938 ging het om zo’n 3.800 gasten op 15.000 inwoners.

Bach tot de dood

Klassiek - Nog meer ingetogen muziek die uitnodigt tot bezinning wordt gebracht door het vocaal en instrumentaal ensemble Capella Nova onder leiding van Marleen Reynders.

Melancholie gestold tot poëzie en muziek
OPINIE
Zeg ook eens ‘B’ dokter...Lucratieve specialismen Psycho mijngezondheid.net #metoo in de zorg
ACHTERKRANT
‘Elke cent winst gaat naar kankeronderzoek’

Portret - Ecologisch geproduceerde kledij met ludieke verwijzingen naar de medische sector. Dat is waarvoor kledingmerk JAY, The Collective staat. Oprichter en geneeskundestudent Anthony Pairon (22) wil zelf geen cent verdienen aan de kledij. De winst gaat integraal naar kankeronderzoek.