Verschijning van: 13 juli 2018

Inhoud

Artsenkrant van 13/07/2018
ACTUEEL
Niet bezuinigen op kankergeneesmiddelen

De uitgaven voor de gezondheidzorg zullen de begrotingsdoelstelling dit jaar naar schatting met 150 miljoen overschrijden. Volgens de ‘initiële technische raming’ zal het Riziv in 2019 voor de geneeskundige verzorging 503 miljoen euro meer uitgeven dan volgens de strikte begrotingsnorm.

Met dokter Geert Mahieu naar LaplandTien criteria voor de geïntegreerde premie

INFORMATICA De Nationale Commissie keurde begin juli nog snel een voorstel goed voor de geïntegreerde premie 2018. Voor de huisartsen verandert er niet zoveel in vergelijking met de premie 2017.

Praktijkpremie 2017Basispremie zonder elektronisch dossierSociaal statuut artsen in opleiding

PENSIOEN Op de Nationale Commissie van woensdag 4 juli werd een nota van het Riziv rondgedeeld over de opbouw van pensioenrechten voor artsen in opleiding. Volgens het akkoord Artsen-Ziekenfondsen moest de NCAZ eind juni klaar zijn met een voorstel daarover.

Urgente bevallingenActieplan voor patiëntenvragenlijsten

KCE-RAPPORT Het gebruik van PROM’s en PREM’s – vragenlijsten die peilen naar hoe de patiënt de zorg ervaart – raken stilaan ingeburgerd in ons zorglandschap. Het KCE pleit voor een geïntegreerde, doelgerichte introductie van deze instrumenten.

‘Beroepsgeheim niet voldoende, patiëntgeheim nodig’

WEBSITES & APPS Er moet een wettelijk geregeld patiëntgeheim komen om de medische gegevens van patiënten online beter te kunnen beschermen. Daarvoor pleit de Nederlandse jurist Theo Hooghiemstra in zijn proefschrift.

Personal Health Viewer komt op gangBvas winnaar van hindernissenloop

MEDISCHE VERKIEZINGEN De Bvas van Marc Moens zegt uiterst tevreden te zijn met het resultaat van de syndicale artsenverkiezingen. “Gelukkig is de lage participatiegraad omgekeerd evenredig met het stijgende aantal Bvas-leden.”

Kartel grootste huisartsensyndicaat

Kartel reageert heel tevreden op de resultaten. Het onderstreept dat het nu weer het sterkste huisartsensyndicaat is, met 40% van de huisartsenstemmen.

AADM betreurt verlies van een zetelVenezuela, waar verzorgen niet langer kan

REEKS In deze tweede aflevering belichten we Codevida, een coalitie van Venezolaanse NGO’s die zich al jaren inzet voor de strijd voor het recht op gezondheid en op toegang tot geneesmiddelen voor elk en iedereen.

De organisatie
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Resistente melanomen leggen het loodje

ONCOLOGIE Een Luikse onderzoeksgroep heeft een fundamenteel mechanisme ontdekt via hetwelk maligne melanoomcellen resistent worden tegen gerichte geneesmiddelen. Dat is een belangrijke ontdekking: ze opent nieuwe therapeutische perspectieven in combinatie met de bestaande behandelingen.

Kankermedicijn vermindert symptomen

CLOVES-SYNDROOM BYL719, een geneesmiddel dat wordt uitgetest bij kanker, blijkt doeltreffend te zijn bij patiënten met het Cloves-syndroom, een ernstige genetische ziekte die misvormingen veroorzaakt en die dicht aanleunt bij het ‘Elephant Man’-syndroom.

MEDISCH
Binnen de 24 uur noodhulp op komst

HUMANITAIRE HULPVERLENING Hoe verdeel je noodhulp aan 200.000 mensen in nood? Voor noodhulpprogramma’s houden verschillende nationale Rode Kruisafdelingen gespecialiseerde Emergency Response Units (ERU) achter de hand. De Benelux heeft permanent een zogenaamde ‘Relief ERU’ klaarstaan.

MEDIFORUM
De voordelen van polyvidon-jodium bij wondzorg

Mylan heeft in juni de vijftigste verjaardag gevierd van zijn productie-eenheid in Mérignac, in de streek van Bordeaux. Op het programma uiteraard een bezoek aan de fabriek, het moederhuis van het antisepticum Betadine®, bij ons beter bekend onder de naam iso-Betadine®. Een gelegenheid om het even te hebben over wondzorg en de voordelen van polyvidon-jodium.

ZOMERLECTUUR
Filosoferen vanop 11 meter

BOEKEN Daar sta je dan. Strafschop. Elf meter voor het doel. Tijd om na te denken is er niet. Terwijl het juist het ideale moment is om dat te doen. In de strafschop komt alles samen wat voetbal (en sport in het algemeen) zo fascinerend maakt: techniek, training, toeval, spanning, sensatie, concentratie, spelregels, groepsgedrag, spieren en gedachten.

De orde van de tijd

De theoretisch natuurkundige Carlo Rovelli schreef met zijn ‘Zeven korte lessen over de natuurkunde’ een wereldwijde bestseller.

Laat levens bloeien
ZOMERWEDSTRIJD 2018
In de ban van het noorderlicht

LAPLAND “Kerst doorbrengen in de sneeuw, dat is iets voor romantische zielen”, zo begint spinaal chirurg Geert Mahieu uit Schilde zijn verhaal. “We hadden het al een paar keer geprobeerd in de Zwitserse Alpen, maar daar lag niet zoveel sneeuw in december. Dus kozen we afgelopen winter voor Zweeds Lapland. Wat werden we daar verwend!” Zweeds Lapland staat voor puur avontuur in de laatste grote wildernis van Europa.

Een uitdaging voor fotografenOnze reiziger in LaplandOver zonnewind en noorderlichtWin een droomreis voor twee naar Lapland!De koning van de toendra

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal u tijdens uw verblijf in Lapland oog in oog komen te staan met een troep rendieren. Zij komen in het wild voor in de toendra van Noord-Europa, het noorden van Azië en Noord-Amerika.

Word lid vanReisprogrammaVraag 2
CULTUUR+
ReisindrukkenChampagne viert feest

TOERISME Geen feest zonder champagne. Dat kunt u ervaren tijdens het weekend van 28 en 29 juli ter gelegenheid van La Route du Champagne. Dit jaar is het de beurt aan de Vallée de l’Ource om de champagneliefhebbers te verwennen.

Lekker Klassiek

CULINAIR Op 25 augustus gaat in de Schorre in Boom de tweede editie door van Lekker Klassiek. Het concept van deze dag draait om een mix van culinaire hoogstandjes en pareltjes uit de klassieke muziek. Vorig jaar kwamen 3.500 bezoekers genieten van deze combinatie. Jef Neve neemt opnieuw de artistieke leiding op zich.

Een handicap kan ook een kracht zijn

EXPO Wat als een universiteit met een wetenschappelijke missie een tentoonstelling opzet in het Paleis voor Schone Kunsten? Dan krijg je een bijzonder experiment waarin je leert dat kunst en wetenschap elkaar kunnen versterken. De ULB brengt in Bozar een van de meeste originele expo’s van het jaar.

‘Ik heb jazz heel lang als hobby gezien’

MUSIEK Gitarist en componist Philip Catherine is zonder twijfel de belangrijkste Belgische jazzmusicus. Vorig jaar vierde hij zijn 75ste verjaardag in Flagey. Ook deze zomer loopt Catherine in de kijker: op grote festivals als Dinant Jazz en Jazz Middelheim, maar ook op een kleiner evenement als het charmante JazzWood in Holsbeek.

COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenNetwerkende artsenGeen UZ’s zonder spoedVerkeerde pillenMoreelKleurenblind