Verschijning van: 23 februari 2018

Inhoud

Artsenkrant van 23/02/2018
ACTUEEL
Blitse aanbevelingen informeren arts én patiënt

‘Rapid recommendations’ zijn een manier om artsen snel in te lichten over de nieuwste klinische inzichten. Ze worden meteen omgezet in een handige grafische vorm om ook de patiënt in staat te stellen mee te praten over de mogelijke opties. Professor Bert Aertgeerts, hoofd van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, is duidelijk trots op het nieuwe project.

‘Kamerkeuze mag niet van tel zijn’Patiënten helpen aanbevelingen ontwikkelen

VERVOLG COVER “We zijn met de rapid recommendations op het eind van 2016 begonnen. We hebben het systeem een jaar kunnen proefdraaien en hebben al een aantal rapid recs ontwikkeld.” Maar het grote werk moet nu beginnen, geeft professor Bert Aertgeerts grif toe.

35’Zorg assistenten is niet tweederangs’

INTERVIEW “We betreuren in de berichtgeving dat de zorg die assistenten zouden leveren ‘tweederangs’ en minder kwaliteitsvol zou zijn”, schreven assistenten verenigingen eerder deze week. UZ Leuven is in een mediastorm beland, en daarmee onrechtstreeks ook de opleiding. Een gesprek met een professor en een van zijn assistenten over kwaliteit, samenwerking, en het verschil tussen opleidingsziekenhuizen en niet-opleidingsziekenhuizen.

Donorregistratie via de huisarts

ORGAANDONATIE De Kamercommissie Volksgezondheid keurde dinsdag unaniem een wetsvoorstel goed dat het voor patiënten mogelijk maakt om zich als orgaandonor te registreren bij hun huisarts.

Vaccindebat

ITALIË In Italië zijn de verplichte vaccinaties uitgegroeid tot een prominent verkiezingstopic bij de aankomende parlementsverkiezingen van 4 maart.

Verplichte derdebetalersregeling goed opgevolgd

MEDICOMUT In bijna 90% van de gevallen wordt de verplichte derdebetalersregeling goed opgevolgd. Dat blijkt uit cijfers van het IMA, die afgelopen maandag op de Nationale Commissie werden voorgesteld. “Artsen die de regeling nooit toepassen, en zij die ze maar af en toe toepassen, hebben daarover onlangs een brief ontvangen,’’ meldt Bvas-voorzitter Marc Moens.

Artsen opvissen voor het sociaal statuut?

Op de Nationale Commissie maandag kregen verder vooral enkele lopende materies de aandacht. Een tijdslijn werd opgesteld voor 2018. Er werden een aantal werkgroepen opgericht – een daarvan moet zich buigen over de geïntegreerde premie. Twee nieuwe wachtposten kregen het licht op groen.

’Griep zonder complicaties thuis verzorgen’

OPROEP Patiënten met griep die geen complicaties vertonen, dienen thuis verzorgd te worden, en niet in het ziekenhuis. Dat stellen huis- en spoedartsen in een gezamenlijke oproep.

De kunde en kunst van het revalideren

REEKS Maandelijks loopt de redactie van Artsenkrant een dag mee op een ziekenhuisdienst. Deze aflevering: revalidatieziekenhuis RevArte.

EDITO
Griep
WAARVAN AKTE
Waarvan akte
MEDISCH COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE
Specifieke behandeling helpt musici met lichamelijke klachten

KLACHTEN Pijn, stijfheid of tintelingen zijn eerder regel dan uitzondering bij het bespelen van een muziekinstrument. En daar begint het pas voor professionele musici. De cultuur binnen orkesten helpt daarbij niet om hulp te zoeken, terwijl tegenwoordig specifieke therapie eigenlijk binnen ieders bereik ligt. Ook op conservatoria kan het van belang zijn om een gezonde musiceerwijze aan te leren.

Vermoeidheid bij diabetes

GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE Chronische vermoeidheid komt vaak voor bij patiënten met diabetes type 1 (DM1): tot 40% onder hen zouden er last van hebben. Maar er is weinig wetenschappelijke interesse voor en ook artsen staan er niet vaak bij stil. Tijd voor wat meer aandacht, vond gezondheidspsychologe Juliane Menting.

MEDISCH
‘De voordelen van HoLEP zijn evident’

PROSTAATHYPERPLASIE Dat blijkt uit een gesprek met dr. Bernard Rappe, diensthoofd urologie aan het ASZ Aalst-Wetteren-Geraardsbergen. De belangrijkste voordelen van de laserbehandeling voor prostaathyperplasie zijn het beperkte bloedverlies, de korte hospitalisatie en het vlotte postoperatieve verloop. Het Riziv zorgt nu ook voor een bijkomende terugbetaling van disposable materiaal.

CorrectieTrager eten

ENDOCRINOLOGIE Een onderzoek bij diabetes-patiënten bevestigt dat je gemakkelijker kan vermageren als je traag eet. De auteurs stellen vast dat trager eten een gunstige invloed kan hebben op obesitas, de BMI en de middelomtrek.

CLINICAL UPDATE
UZ Brussel en UZ Leuven slaan handen in elkaar tegen tubereuze sclerose complex

ZELDZAME ZIEKTEN Woensdag 28 februari is het zeldzame ziekte dag. Een prototype van een zeldzame aandoening is tubereuze sclerose complex (TSC). Wellicht zijn er in België om en bij de 1.000 TSC-patiënten. Niemand weet precies hoeveel het er werkelijk zijn. De meeste patiënten hebben nood aan een systematische, multidisciplinaire opvolging. Deze opvolging is niet overal even goed georganiseerd en veel patiënten lopen verloren in het labyrint van medische diensten.

be-TSC scherpt ‘niet-pluisgevoel’ voor infantiele spasmen aan

ZELDZAME ZIEKTEN De Belgische patiëntenvereniging voor tubereuze sclerose complex (be-TSC) heeft een website gemaakt om ouders, maar ook artsen, vertrouwd te maken met infantiele spasmen. Infantiele spasmen zijn een zeldzame vorm van epilepsie bij kinderen onder de twee jaar. Ze kunnen subtiel zijn, maar als deze spasmen niet tijdig worden herkend, hebben ze een ernstige impact op de ontwikkeling van het kind.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE
‘Als huisarts ben je vaak de eerste steunfiguur’

INTERVIEW De mediabericht geving rond de vluchtelingenstroom mag dan wel afgenomen zijn, asielzoekers en vluchtelingen werken ondertussen volop aan een nieuw leven in ons land. De zorg voor deze patiëntengroep stelt huisartsen voor nieuwe uitdagingen. Artsenkrant sprak met Ilse Ramboer, arts in een opvangcentrum, en Koen Meynendonckx, huisarts in een wijkgezondheidscentrum.

Medische zorg in het opvangcentrumGDPR
PRAKTIJK
Acht tips voor inspirerende vergaderingen

SAMENWERKING Vergaderen synoniem voor saai en voorspelbaar? Er zijn technieken om het boeiend te houden, zeggen Tom Itegeers en Wen Geerts, trainers bij Tweetakt.

Enkele creatieve werkvormenAutobelasting duurder door nieuwe CO2-test

AUTO Vanaf 1 september 2018 wordt de CO2-uitstoot berekend volgens een nieuwe procedure. Die zogenaamde Worldwide Harmonised Light Vehicle Procedure (WLTP) vervangt de bestaande NEDC-cyclus die een onrealistische score opleverde.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE
Een vuist voor mensenrechten

JAZZ Op 4 april zal het 50 jaar geleden zijn dat Martin Luther King werd vermoord in Memphis, Tennessee. Het Brussels Jazz Orchestra herdenkt zijn dood met een muzikaal project rond mensenrechten: We Have A Dream. Samen met zangeres Tutu Puoane brengt het orkest twaalf songs, veelal uit de pop, rock en soul, die door zes verschillende arrangeurs in een jazzkleedje werden gestoken.

Amerika zoals het is

EXPO In het hoge noorden van Nederland en Duitsland heeft een prachtige dubbeltentoonstelling plaats van het Amerikaanse realisme van 1945 tot nu. Voor de liefhebbers van het genre of voor diegenen die een duik in de naoorlogse Amerikaanse geschiedenis willen nemen een must.

Popicoon James Rosenquist
CULTUUR+
Veelzijdig ensemble viert feest

KLASSIEK De komende weken viert het ensemble Oxalys zijn 25ste verjaardag met concerten en een cd-box. Het kamermuziekensemble werd in 1993 opgericht door negen studenten van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ondertussen groeide de groep uit tot een vaste waarde. Twee jaar geleden mocht Oxalys zelfs de Klara Muziekprijs voor Beste Ensemble in ontvangst nemen.

Oscargenomineerde finesse

FILM In ‘Phantom Thread’, het nieuwste meesterwerk van Paul Thomas Anderson schittert Daniel Day-Lewis (mogelijk voor een laatste maal) als de beroemde ontwerper Reynold Woodcock. Naast de regisseur en de film zelf kreeg Lesley Manville een Oscarnominatie wat eigenlijk ook Vicky Krieps verdiende.

La Rampling heropent Cinema PalaceGouda is meer dan kaas

CITYTRIP Gouda is een naam als een klok. En toch is (bijna) niemand er ooit geweest. Totaal ten onrechte, zo blijkt. Met zijn reien en oude huizen lijkt Gouda verdacht veel op Brugge in miniatuur. Een tentoonstelling over de 16de eeuwse kunstschilder Pieter Pourbus is het perfecte alibi om dit uiterst charmante stadje te gaan ontdekken.

Containers voor oorlogschirurgie

EXPO Van 2 tot en met 4 maart kunt u op het Brusselse Rogierplein een aantal containers bekijken die Artsen zonder Grenzen zal gebruiken voor oorlogschirurgie in conflict-gebieden. De Mobile Unit Surgical Trailer (MUST) wordt er bij wijze van oefening opgebouwd en weer afgebroken.

De extremen van de menselijke natuur

BOEKEN Menselijk gedrag kent extremen, van orgaandonatie tot decapitatie. Het is de aard van het beestje, blijkt uit een magistraal boek over gij, wij en zij.

AK CLUB
Vijf duotickets voor ‘Real Bodies’ in BrusselVijf cd’s ‘For Gyumri’ van Tigran HamasyanVijf duotickets voor ‘Dirk Braeckman’ in LeuvenVijf cd’s ‘Homage’ van Vilde FrangVijf dvd’s ‘Happy End’ van Michael Haneke
COLUMN
Zoveel hoofden, zoveel zinnenTweeklassengeneeskundeDokter EmmaKnieprotheseP4QMoney, MONEY, MONEY
ACHTERKRANT
Over de toekomst van de gezondheidszorg

RAPPORT Onze gezondheidszorg wordt stilaan onbetaalbaar. Daarom zijn meer efficiëntie en efficiëntere betaalsystemen aangewezen. In plaats van te focussen op genezen zou het beleid beter de nadruk leggen op het gezond houden van de bevolking. Tevens dient het medisch aanbod beter onder controle te blijven.

Meer dan 1.000 gebruikers voor e-attest

Het Nationaal Intermutualistisch College meldt dat al 1.041 huisartsen gebruik maakten van het e-attest sinds de lancering op 6 februari. Er werden al 46.250 elektronische attesten doorgestuurd.